MEIRINGEN - De Italiaanse wielrenner Francesco Casagrande heeft zondag de koninginnenrit van de Ronde van Zwitserland gewonnen. De renner van Fassa Bortolo klopte na 148 kilometer met Meiringen als vertrek- en aankomstplaats zijn Zwitserse medevluchter Alexandre Moos. De Zwitser Alex Zülle blijft ook na de vijfde rit in de leiderstrui.

Telekom moest, twee weken voor de start van de Tour de France, weer een bittere pil slikken. Na de afzeggingen van Jan Ullrich en Andreas Klöden is nu ook de deelname van Aleksandr Vinokoerov onzeker. De winnaar van Parijs-Nice kwam in de afdaling van de Susten zwaar ten val. Nadat de Kazak minutenlang op de grond had gelegen, krabbelde de coureur weer overeind en zette hij de strijd voort. Twintig minuten na Casagrande bereikte hij de finish.

Volgens de eerste diagnose had Vinokoerov 'slechts' last van schaafwonden en kneuzingen. Na afloop van de etappe is hij direct naar een ziekenhuis vervoerd. "Ik hoop dat de verwondingen niet ernstiger zijn", zei een woordvoerder van Telekom. "Anders komt zijn deelname aan de Tour in gevaar."

Het is nog onduidelijk of Vinokoerov maandag de Ronde van Zwitserland kan vervolgen. Voor de vijfde etappe stond de Kazak als tweede geklasseerd in het algemeen klassement, maar door de valpartij werd hij kansloos voor de eindzege.