NURBURGRING - Rubens Barrichello heeft zondag de Grote Prijs van Europa gewonnen. De Ferrari-coureur bleef op de Nürburgring zijn teamgenoot Michael Schumacher voor. De derde plaats was op grote afstand voor de Fin Kimi Raikkonen, die voor McLaren uitkomt. Voor Barrichello was het zijn tweede zege in de formule 1 in zijn loopbaan.

Schumacher leidt na negen van de zeventien WK-races met 46 punten voorsprong op zijn broer Ralf, die zondag als vierde eindigde.

Stalorder

Woensdag moet Ferrari zich in Parijs verantwoorden voor de handelwijze eerder in het seizoen tijdens de Grote Prijs van Oostenrijk. Toen leidde Barrichello ook, maar moest hij op de streep de tien punten van de winnaar afstaan aan kopman Schumacher. Ferrari kreeg door die stalorder een golf van kritiek over zich heen. De protesten liepen ze hoog op, dat de renstal deze week bij de FIA op het matje moet komen.

Schumacher

Zondag kreeg Barrichello eindelijk waar hij toen recht op had, alleen bleef nu de gedachte hangen dat Schumacher op zijn sloffen had kunnen winnen. Het had zijn zestigste zege in een Grote Prijs kunnen zijn. "Barrichello reed een perfecte race", deelde Schumacher goedlachs complimenten uit. "Hij verdiende het om te winnen. En ik verdiende het om tweede te worden. Een foutje is me fataal geworden."

Ferrari

Technisch directeur Ross Brawn van Ferrari was duidelijker: "We hebben veel geleerd van Oostenrijk. Maar er was ook geen reden voor een nieuwe stalorder. De voorsprong van Michael is na Oostenrijk natuurlijk wel wat groter. Wat in Oostenrijk gebeurde was niet leuk voor de sport maar ook niet illegaal."

Dat het wel een gespreksonderwerp was geweest, gaf de winnaar zelf aan. "We kregen te horen ons te concentreren op het heel binnen brengen van de bolides." Het was de derde dubbele zege van Ferrari dit seizoen.

Barrichello kwam na de start vrij snel aan de leiding. Juan Pablo Montoya, de snelste man in de kwalificatietraining, kon opnieuw niet profiteren van de beste uitgangspositie bij de start en viel direct terug.

Op het deels verbouwde circuit, de eerste bocht kreeg een nieuw aangezicht, belandde Michael Schumacher al snel aan het wiel van de leidende Barrichello. Een ongewoon foutje van de Duitser leek de strijd echter al vroeg te beslissen.

Montoya

In de achtervolging op zijn teamgenoot schoof Schumacher in de 23e ronde van de baan. Het verschil van nog geen seconde was direct weer ruim tien. Bij de tweede bandenstop was het verschil nog iets meer dan acht tellen.

Halverwege de wedstrijd vergaloppeerde Montoya zich. De Colombiaan maakte een foutje en torpedeerde niet alleen zichzelf, maar ook David Coulthard. Beiden konden definitief de pits opzoeken. Daarmee wist Montoya voor de derde keer op rij niet de finish te halen.

Geen aanval

Vooraan reed Schumacher rondenlang op korte afstand van Barrichello. Een aanval bleef uit. Brawn at intussen in de pits rustig een banaan. Hij had dit keer al het groene licht voor een zege van de Braziliaan gegeven.

De schande van Oostenrijk is met de overwinning van de Braziliaan naar de achtergrond gedrukt. In Oostenrijk was een striemend fluitconcert het gevolg voor Schumacher, nu stonden duizenden landgenoten van de klassementsleider uitbundig te juichen bij het overhandigen van de winnaarsbokaal aan Barrichello. "Ik maak iedereen bij Ferrari een compliment. De wagen was perfect", straalde de man die nu wel mocht winnen.