AMBRI-PIOTTA - Leon van Bon heeft zaterdag de vierde etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Nederlandse wielrenner versloeg na 160 kilometer vier medevluchters in de sprint. Het peloton, met klassementsleider Alex Zülle, arriveerde enkele seconden later aan de streep.

Van Bon reed lang vooruit met de Italiaanse kampioen Daniele Nardello. Drie achtervolgers haalden het tweetal in de laatste kilometer bij. Van Bon, rijdend voor Domo Farm Frites, was daarna toch nog de sterkste in de sprint.

Van Bon en Nardello deden veertig kilometer voor de streep een geslaagde uitval. Daarvoor was het de hele middag al erg onrustig geweest in het peloton. Een dag voor de koninginnerit zochten verscheidene renners de vrijheid, maar het peloton haalde in eerste instantie iedereen terug. Tot Van Bon en Nardello aanzetten. Het tweetal liep snel uit, maar kreeg vervolgens drie renners achter zich aan.

Opluchting

Dat trio sloot uiteindelijk in de aankomstplaats onder het doek van de laatste kilometer bij de twee koplopers aan. Van Bon bleek echter nog wat krachten over te hebben. Hij was verreweg de sterkste sprinter van het groepje.

Voor de 30-jarige inwoner van Hasselt in België betekende de zege een grote opluchting. Van Bon ontbrak in het voorjaar toen alle mooie klassiekers op het programma stonden. Hij stond door een ontsteking aan het zitbot twee maanden buitenspel. Pas half april, bij Veenendaal - Veenendaal, maakte hij zijn rentree. De etappezege in Zwitserland was de eerste voor de renner, die vorig jaar de Ronde van Nederland op zijn naam schreef.

Startbewijs

Momenteel jaagt Van Bon op een startbewijs voor de Ronde van Frankrijk. In het lastige slotgedeelte van de vierde etappe in Zwitserland liet hij zien weer terug te zijn. De Brit Charles Wegelius ging de sprint in de aankomstplaats aan, maar met de wind vol in het gezicht passeerde Van Bon hem zonder pardon. De Italiaan Paolo Savoldelli, onlangs winnaar van de Ronde van Italië, ging zaterdagmiddag niet meer van start.