SEOUL - Miljoenen Zuid-Koreanen zijn gillend, dansen en huilend van vreugde de straat opgegaan nadat het nationale elftal zaterdag Spanje in de kwartfinale van het WK voetbal had verslagen. Het land verkeert in euforie. Onafzienbare massa's mensen, gehuld in rode shirts, haarbanden en vlaggen, bevolken de straten en pleinen van de steden.

Overal knalt vuurwerk en wolken confetti dalen neer. De Zuid-Koreaen vallen elkaar huilend en krijsend van geluk in de armn. Alleen al in hoofdstad Seoul hebben zich honderdduizenden mensen verzameld op de elf grote stadspleinen, waar ze op grootbeeldschermen naar de historische wedstrijd keken.

Nooit haalde een Aziatisch land de halve finale van een WK voetbal. Vanaf een wolkenkrabber in Seoul werd een gigantische vlag ontrold met daarop een afbeelding van Guus Hiddink. 'Let's go to Yokohama', stond te lezen op het reuzendoek. Yokohama is de Japanse stad waar de finale op 30 juni plaatsheeft.

Hiddink was afgebeeld in de bekende pose die de Nederlandse bondscoach maakt na ieder doelpunt van de Zuid-Koreanen: de gebalde vuist in gebogen arm omhoog.

Overal klinkt keiharde muziek. En bijna iedere Zuid-Koreaan is bezig met zijn mobieltje een gelukswens te sms'en. Volgens de politie verliep de feestvreugde het eerste uur na de wedstrijd zonder ordeverstorende incidenten.