ROTTERDAM - Na de overwinning van Turkije op Senegal hebben Turken zaterdagmiddag massaal feestgevierd op het Hofplein in Rotterdam. Honderden Turken stroomden naar het plein, waar het verkeer helemaal vast kwam te staan. Nadat de drukte was afgenomen, stelde de politie het Hofplein rond 18.15 uur weer open voor het verkeer.

De feestvierders mochten van de politie geen rondjes rijden om het plein. De politie trad op tegen mensen die vuurwerk wilden afsteken, maar dat leverde geen problemen op. Het feest is volgens een politiewoordvoerder zonder wanklank verlopen.

De politie had de toegangswegen van het Hofplein afgesloten. Onder meer op de Coolsingel en het Weena was het ook een grote chaos. Kort na 18.00 uur dwong de politie de menigte met zachte hand van het Hofplein, waarna het verkeer weer kon doorrijden.

Ook in andere plaatsen in het land, onder meer in Bergen op Zoom, Tilburg, Arnhem en Den Haag, gingen Turken luid toeterend de straat op de na overwinning van hun elftal.

Rondvliegende kogels

In Turkije zouden volgens de Turkse televisie zeker vijf mensen om het leven zijn gekomen na de feestelijkheden. Verder zouden ongeveer twintig mensen gewond zijn geraakt, vooral door vuurwerk.

Ook zouden er mensen zijn geraakt door rondvliegende kogels. Velen uitten hun vreudge door in het wilde weg te schieten. Van de vijf doden vielen er vier in het verkeer te betreuren. De vier kwamen om door een ongeluk bij Izmit, waarbij ook nog eens drie personen gewond raakten.

Hartaanval

De vijfde dode was een man die 's middags een hartaanval kreeg tijdens de wedstrijd.