OSAKA - Turkije heeft een nieuwe voetbalheld. Hij luistert naar de naam Ilhan Mansiz. Hij presteerde zaterdag in nog geen half uur wat de tot voor kort onbetwiste vedette Hakan Sükür 67 minuten lang niet kon. Met een doelpunt in de vierde minuut van de eerste helft van de noodzakelijke verlenging dompelde de invaller de eveneens verrassende kwartfinalist Senegal in rouw (1-0). Dat was het startsein voor een volksfeest dat zich tot ver buiten zijn vaderland verspreidde.

Met de nationale vlag reden Turken in vele Europese steden met hun auto urenlang luid toeterend door de straten. Pas een keer eerder mochten de Turken aan een wereldkampioenschap deelnemen. Het debuut eindigde in 1954 al in de eerste ronde.

In het clubvoetbal luidde Galatasaray de afgelopen jaren de opmars van het Turkse voetbal in. Bijna een halve eeuw na dat eerste optreden op het WK liet invaller Mansiz het voetbalgekke land huilen van geluk. Met een ticket voor de halve finale van het toernooi van de verrassingen telt het nationale team nu ook op mondiaal niveau mee.

Hakan Sükür

Hakan Sükür zal gemengde gevoelens overhouden aan de winnende treffer van zijn vervanger. Jarenlang was hij hét gezicht van het Turkse voetbal. Bij Galatasaray scoorde hij nagenoeg wekelijks maar eenmaal in dienst bij Torino stokte de produktie. Ook bij Internazionale en Parma was Sükür geen schim meer van de doeltreffende spits van Galatasaray die in ruim driehonderd wedstrijden meer dan tweehonderd keer scoorde.

Eenmaal gehuld in de nationale kleuren rood en wit bleef Sükür zijn bijnaam wel eer aan doen. De 'Beul van de Bosporus' scoorde 36 keer in 73 interlands. Op misschien wel zijn laatste WK wilde de dertigjarige aanvoerder nog een keer vlammen. Kansen om te scoren kreeg Sükür ook tegen Senegal voldoende. Na 67 minuten zonder een treffer moest de aanvaller plaatsmaken voor Mansiz, een spits waar bondscoach Günes woensdag tijdens de halve finale tegen Brazilië nauwelijks meer omheen kan.

Mansiz kon in tegenstelling tot Sükür het overwicht van Turkije wel met een treffer uitdrukken. De 26-jarige spits van Besiktas tikte de bal na een voorzet van Davala in de 94e minuut fraai achter de kansloze doelman Sylva van Senegal.

Het was een klein wonder dat de keeper in de reguliere speeltijd al niet was verslagen. Sükür faalde tot drie keer toe alleen voor Sylva. Verdediger Daf voorkwam in de 44e minuut op de doellijn dat Bastürk scoorde.

Weinig kansen

Senegal kreeg weinig kansen. De aanvallers Camara en Diouf, eerder de plaag van de defensies van Frankrijk, Denemarken, Uruguay en Zweden, waren nauwelijks gevaarlijk. Diouf scoorde nog wel in de negentiende minuut maar de treffer werd terecht afgekeurd omdat de spits buitenspel stond.

Doelpuntenmaker Mansiz maakte na vier minuten in de eerste helft van de verlenging een einde aan de grote wens van voetballiefhebbend Afrika. Het continent had het WK in Japan en Zuid-Korea uitverkozen voor de definitieve doorbraak van het Afrikaanse voetbal.

Bruno Metsu

Nigeria, Tunesië, Kameroen en Zuid-Afrika werden al in de eerste ronde uitgeschakeld. Debutant Senegal verraste met overwiningen op Frankrijk en Zweden maar kon tegen Turkije niet opnieuw stunten. "We hebben weer alles gegeven, dit keer lukte het niet", constateerde bondscoach Metsu. "Voor mij blijven ze echter helden, ik ben trots op mijn ploeg."

Revanche

Turkije kan woensdag revanche nemen op Brazilië. Beide landen stonden tijdens de eerste groepswedstrijd ook al tegenover elkaar. De viervoudig wereldkampioen won met 2-1. Rivaldo benutte drie minuten voor tijd tot grote woede van heel Turkije een onterecht toegekende strafschop. "We hadden ze toen al moeten pakken", zei bondscoach Günes na afloop van de zege op Senegal. "Nu doen we het woensdag. We hebben namelijk nog hele grote plannen op dit WK."