MADRID - Frank Rijkaard heeft zich woensdag voor het eerst openlijk uitgesproken over de 'affaire-Mourinho'. De coach van Barcelona meent dat zijn collega van Chelsea "grote leugens" heeft verteld na afloop van het Champions League-duel Barcelona-Chelsea (2-1).

Bekijk video:
Modem/ Breedband

"En het was niet de eerste keer dat hij loog", vertelde Rijkaard tegen het Spaanse radiostation Cadena Ser. "Het is een zeer kwalijke zaak. Mourinho heeft arbiter Frisk, mij en zichzelf beschadigd."

De Portugese coach van de Londense voetbalclub werd maandag door de UEFA officieel beschuldigd van het geven van valse verklaringen en het scheppen van een "negatieve en vergiftigde" sfeer. Daarmee zou hij het voetbal ernstig in diskrediet hebben gebracht.

Partijdigheid

Mourinho betichtte arbiter Frisk na afloop van Barcelona-Chelsea van partijdigheid en sprak schande van een vermeend onderonsje tussen de Zweedse scheidsrechter en Barcelona-trainer Rijkaard in de rust van de wedstrijd.

De Nederlandse coach heeft de aantijgingen altijd ontkend. "Het imago van FC Barcelona is bedoezeld omdat sommige mensen hem geloven en denken dat de club heeft geprobeerd een arbiter om te kopen." Rijkaard hoopt dan ook dat Mourinho door de UEFA wordt gestraft, al wil hij dat Chelsea buiten schot blijft. "Je moet onderscheid maken tussen Mourinho en de zaken die op het veld gebeuren. De spelers van Chelsea hebben hard gevochten en ik wil niet dat die club een straf zou krijgen."