GWANGJU - Voorzitter Harry van Raaij dacht dit weekeinde tot een akkoord te komen met Guus Hiddink over een contract als trainer van PSV. Hij moet de onderhandelingen opnieuw uitstellen. De Achterhoeker bereikte zaterdag met Zuid-Korea de halve finales van het WK. Hiddink wil pas praten als hij klaar is met het toernooi.

Na de stunt tegen Italië in de achtste finales (2-1 na verlenging) struikelde dit keer Spanje, een outsider en met Brazilië de enige favoriet voor de wereldtitel, over het gastland. Zuid-Korea bleek in Gwangju zeer koelbloedig in de strafschoppenserie, 5-3, nadat er in 120 minuten niet was gescoord. Voetballend kwamen ze er niet aan te pas, de Koreanen, maar met een enorme wilskracht bleven ze in de wedstrijd.

Zenuwen onder controle

De manier waarop de spelers de strafschoppen namen, dwong respect af. Alle vijf waren raak! Ook Park en Ahn, die tegen de VS en Italië hadden gemist van elf meter, hadden hun zenuwen onder controle. Bij de stand 4-3 miste Joaquin, waarna Hong de beslissende strafschop raak schoot.

Onwezenlijk

"Ik kan mijn gevoel niet omschrijven, dit is zóo onwezenlijk", jubelde Hiddink. "Ik ben vooral blij voor de spelers. Niemand gaf vooraf een cent voor onze kansen. Maar elke keer komt er weer een droom uit. Spanje was voor mij de favoriet voor de toernooizege, maar wij hielden knap stand. De spelers verbazen mij elke keer weer."

Voor Hiddink betekent de halve finale met Korea een evenaring van zijn prestatie met Oranje vier jaar geleden in Frankrijk. Toen versloeg Nederland Argentinië en was Brazilië in de semifinale te sterk. Het is ook de eerste keer sinds vier jaar dat hij weer grote triomfen viert als coach.

Onsterfelijk

Hiddink, die al heilig was verklaard, is nu echt onsterfelijk. Het Gwangju World Cup stadion wordt straks naar de man uit Varsseveld vernoemd. Hij kreeg eerder al gratis bier, gratis vliegen, een auto, een buste, een villa en de Zuid-Koreaanse regering bood hem het staatsburgerschap aan. Hie Dung-Gu word zijn nieuwe naam.

Angst

Zuid-Korea is niettemin doodsbang dat hun held zal vertrekken. En dat gebeurt, zo beloofde hij Van Raaij. Mede vanwege privé-omstandigheden komt 'Guus naar huus'. Een jaar geleden moest niemand in het land nog wat van hem hebben. De ploeg verloor kansloos tegen Frankrijk (5-0) en Tsjechië (5-0) en zijn positie stond onder hevige druk. Grote bedrijven schrapten hem uit hun reclamecampagnes.

Zorgvuldig smeden

Hiddink, sinds 17 december 2000 bondscoach van Zuid-Korea, smeedde zorgvuldig een sterk, homogeen team, dat hij sinds januari volledig tot zijn beschikking heeft. Hij haalde Pim Verbeek als assistent, oud-tv-verslaggever Jan Roelfs als teammanager, Raymond Verheijen als inspanningsfysioloog en nog twee Nederlandse fysio's naar Korea.

Met een gedegen, harde trainingsaanpak stoomde Hiddink de ploeg klaar voor de mondial. Korea is daardoor de fitste ploeg op het WK, al hadden ze natuurlijk het voordeel dat ze geen kwalificatiereeks moesten spelen. De ommekeer kwam in april, met een zege op Costa Rica, waarna Schotland met 4-1 klop kreeg en Engeland op 1-1 werd gehouden. Dat waren oefenduels.

Zuid-Korea

Korea won in de eerste ronde op het toernooi verrassend van Polen en Portugal, terwijl het gelijkspeelde tegen de VS. De balans van Zuid-Korea onder Hiddink is nu: 14 overwinningen, 13 gelijke spelen en negen nederlagen.

Niemand weet waneer het spannende jongensboek is afgelopen. Hiddink ook niet. De finale lonkt. Dinsdag is in Seoul Duitsland de tegenstander.