KATWIJK - In Eindhoven en omgeving dragen ze hem al jaren op handen en in Amsterdam spreken ze sinds zondag ook met respect over Mark van Bommel. De middenvelder, afgelopen zondag tegen Ajax nog goed voor drie treffers, kan sinds kort ook Marco van Basten bekoren. Het moet wel heel raar lopen wil de bondscoach zaterdagavond tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Roemenië niet met de aanvoerder van PSV op het middenveld beginnen.

Na de eerste training voor het duel in Boekarest, liet Van Basten dinsdagavond in Katwijk doorschemeren dat hij tegen Roemenië met Van Bommel start. "De kans dat hij begint, is groot", erkende de bondscoach. "Hij steekt in een goede vorm en is heel gedreven. Hij doet het momenteel heel goed."

Slecht omschakelen

Nog geen anderhalve maand geleden uitte de bondscoach nog kritiek op de aanvoerder van PSV die tijdens de laatste drie interlands op de bank begon. Hij zou bij balverlies slecht omschakelen en moest nog wel meer aan zijn spel verbeteren. "Ik heb hem toen verteld waar hij aan moest werken", aldus Van Basten. "Het blijft tussen Mark en mij wat ik precies heb gezegd."

Onduidelijk blijft wat de dinsdag nog aan zijn knie geblesseerde Van Bommel nu precies aan zijn spel heeft veranderd. Hij steekt al het hele seizoen in een goede vorm en gedreven is de middenvelder al zijn hele loopbaan. Het meespelen van de aanvoerder van PSV heeft waarschijnlijk ook veel te maken met de mindere periode die veel spelers van Ajax doormaken.

Basisplaats

Zo zou het heel goed kunnen dat het Nederlands elftal zaterdag zonder een speler van de Amsterdamse nummer drie van de eredivisie begint. Van Bommel lijkt zeker van een basisplaats. De aan zijn hamstring gekwetste Cocu start normaal gesproken ook niet op de bank. Voor de derde positie op het middenveld komen Landzaat, Van der Vaart, Sneijder en Maduro in aanmerking. Van het viertal presteert Landzaat de laatste maanden veruit het beste.

Mede door de lichte blessures van Van Bommel en Cocu bestaat er nog geen duidelijkheid over het Nederlandse middenveld dat Roemenië moet bestrijden. Over de twee andere linies bestaat weinig twijfel. Kromkamp, Bouhlarouz, Mathijsen en Van Bronckhorst vormen waarschijnlijk met Van der Sar de defensie. De van een voetblessure herstelde Robben en Van Nistelrooij krijgen voorin waarschijnlijk hulp van gelegenheidsrechtsbuiten Kuijt.

Fit

Van Basten gaf na afloop van de training toe dat ze te snel van Makaay hebben afgezien. "We hadden ook nog geen duidelijkheid over Robben en we wilden geen twee herstellende spelers in de selectie opnemen", aldus de bondscoach. "Makaay bleek zaterdag echter al fit genoeg voor een wedstrijd met Bayern München. Robben is ook helemaal fit. Normaal gesproken maakt een fitte Makaay altijd deel uit van onze selectie."