VEENHUIZEN - De directie van PI Veenhuizen heeft het voetbalteam met gedetineerden van gevangenis Norgerhaven uit de KNVB-competitie gehaald. Dat heeft directeur R. Kievitsbosch van het Drentse gevangeniscomplex dinsdag laten weten.

Hij heeft dit besluit genomen om de door het Rijk opgelegde bezuiniging op het gevangenisbudget te kunnen realiseren. Norgerhaven speelde in de vierde klasse B van het reserve zaterdagvoetbal en was voor zover bij de directie bekend nog het enige gevangenisteam dat in competitieverband voetbalde.

Budget

Kievitsbosch beseft dat de maatregel niet populair is: 'Niemand staat hier om te juichen. We moeten echter zoals bekend 17,5 procent op ons budget bezuinigen en fors snijden in de dagbesteding. Het geld dat overblijft, besteden we liever aan breedtesport voor de ruim 250 gedetineerden in Norgerhaven, dan aan de relatief kostbare begeleiding van een voetbalelftal waar ongeveer twintig mensen aan kunnen meedoen."

Daarbij komt volgens Kievitsbosch dat er tegenwoordig ook kortgestraften in Norgerhaven worden geplaatst, waardoor het steeds moeilijker wordt om een goed elftal samen te stellen. Datzelfde probleem deed zich eerder voor in de gevangenis Esserheem, dat tot enkele jaren geleden ook een voetbalelftal in de competitie had.

Amateurvoetbal

De directeur benadrukt dat de gedetineerden nog wel een balletje kunnen blijven trappen en ook onderling wedstrijdjes zullen houden. Hoe lang Norgerhaven 1 al in competitieverband speelde, is bij de directie niet bekend. In het noordelijke amateurvoetbal stond Norgerhaven bekend als de ploeg die altijd thuiswedstrijden speelde, binnen de muren van het gevangeniscomplex.