LONDEN - De tuchtcommissie van de Europese voetbalunie (UEFA) behandelt op 31 maart de strafzaak tegen Chelsea-coach José Mourinho. De Portugese trainer wordt beschuldigd van het geven van valse verklaringen en het scheppen van een "negatieve en giftige" sfeer. Daarmee zou hij het voetbal ernstig in diskrediet hebben gebracht.

Aanleiding van de tuchtzaak tegen Mourinho zijn diens uitspraken na de wedstrijd in de Champions League tussen Barcelona en Chelsea in Nou Camp vorige maand (2-1). Hij betichtte arbiter Frisk van partijdigheid en sprak schande van een vermeend onderonsje in de catacomben tijdens de rust tussen de Zweedse scheidsrechter en Barcelona-trainer Frank Rijkaard.

Mourinho weigerde na afloop van het duel, met rood voor Chelsea-aanvaller Drogba, op de verplichte persconferentie te verschijnen en legde zijn spelers een zwijgplicht op. Later zei de eigenzinnige Chelsea-coach nog wel dat de Italiaanse arbiter Collina als enige scheidsrechter de return in Londen zou aankunnen (4-2). De UEFA voelde zich door deze uitspraak ernstig in verlegenheid gebracht, maar bleef toch bij de aanstelling van Collina voor het topduel, hetgeen al eerder binnenskamers was besloten.

Mourinho

Naast Mourinho zijn ook assistent-coach Clarke en veiligheidsfunctionaris Miles in staat van beschuldiging gesteld. De laatste zou na het duel in Londen een donkere speler van Barcelona voor 'aap' hebben uitgemaakt waarna het nodige tumult ontstond.

Na het duel in Barcelona werden arbiter Frisk en zijn gezinsleden vanuit Engeland zodanig bedreigd, dat hij met onmiddellijke ingang besloot te stoppen. Die pijnlijke zaak wordt Mourinho door de UEFA zwaar aangerekend. Voor de 42-jarige topcoach dreigt een boete en/of een verbanning naar de tribune. Chelsea speelt de komende maand in de kwartfinales van de Champions League tegen Bayern München.