NEWCASTLE - Patrick Kluivert heeft Oranje voorlopig uit zijn hoofd gezet. De 28-jarige spits van Newcastle United wil zich volledig op zijn Engelse club concentreren. "Het Nederlands elftal is niet meer belangrijk voor mij. Het interesseert me momenteel niet", liet hij tegen Britse verslaggevers weten.

Kluivert speelde vorig jaar bij het Europees kampioenschap in Portugal onder de toenmalige bondscoach Dick Advocaat geen minuut. Diens opvolger Marco van Basten heeft evenmin al een beroep op hem gedaan. Voor de komende WK-kwalificatieduels met Roemenië (zaterdag) en Armenië (volgende week woensdag) kreeg de topscorer van Oranje aller tijden (40 treffers in 79 interlands) opnieuw geen uitnodiging.

Boek Oranje

"Het doet me niets", gaf Kluivert aan. "Het boek-Oranje in mijn leven is waarschijnlijk dicht. Als ik nu was geselecteerd voor het Nederlands elftal, zou ik misschien niet eens zijn gegaan. Ik richt me nu volledig op Newcastle. Bij deze club wil ik presteren. Ik heb het hier prima naar mijn zin, zowel op als buiten het veld. Het voetbal in de Premier League bevalt me uitstekend."

Blessures

De voormalige spits van Ajax tekende vorig jaar zomer een driejarig contract op St. James Park, nadat hij door Barcelona in de uitverkoop was gedaan. Het is echter nog niet zeker dat hij in Newcastle mag blijven. Door een reeks van blessures heeft hij zich bij de Engelse middenmoter nog niet onmisbaar kunnen maken.

Frustrerend

"Daar baal ik stevig van", legde Kluivert uit. "Telkens als ik een beetje in vorm begin te komen, word ik door kleine blessures teruggeworpen. Het is steeds een kwestie van uitvallen en opnieuw beginnen. Dat is tamelijk frustrerend, zowel voor mezelf als voor het team. Het belangrijkste is nu fit worden en fit blijven en tot aan het eind van het seizoen zoveel mogelijk duels spelen voor Newcastle."

Kluivert kwam in de Engelse competitie pas vier keer tot scoren. In de FA Cup maakte hij belangrijke treffers tegen Chelsea (1-0) en Tottenham Hotspur (1-0). Newcastle speelt in de halve finales tegen Manchester United en is ook nog actief in het UEFA-Cup toernooi, met twee duels in de kwartfinales tegen Sporting Lissabon.

Laten zien

"Er staan ons nog wel een paar mooie wedstrijden te wachten", blikte Kluivert hoopvol vooruit. "Het is daarom nog te vroeg om over mijn toekomst bij Newcastle te praten. Pas aan het einde van het seizoen verwacht ik daarover duidelijkheid. Ik wil eerst nog wat laten zien."