AMSTERDAM - Duitsland heeft met de nodige mazzel de laatste vier bereikt op het WK-voetbal. De equipe van Rudi Völler boekte een benauwde 1-0 zege op de VS. Ballack kopte de Duitsers naar winst.
WK-voetbal

Duitsland speelt op 26 juni in de halve eindstrijd tegen de winnaar van Spanje en Zuid-Korea. Voor de tiende keer in vijftien WK-deelnames is Duitsland doorgedrongen tot de halve finales. Met kunst- en vliegwerk, dat wel. De Verenigde Staten kregen in het Zuid-Koreaanse Ulsan volop kansen, maar doelman Oliver Kahn hield zijn ploeg op de been. Michael Ballack was de matchwinner in de 39e minuut, 1-0.

VS

Bij het vorige WK eindigde de VS roemloos als laatste. In Azië had de ploeg van coach Bruce Arena de uitgelezen kans geschiedenis te schrijven, beter gezegd: te herhalen. In 1930, bij de eerste van de zeven WK-deelnames, bereikte de ploeg de beste vier. Met countervoetbal en zonder franje haalde de VS op dit toernooi de kwartfinales.

Wereldelite

Datzelfde gold voor Duitsland. Die Mannschaft, waarvan in eigen land niets werd verwacht, behoort na de echecs van het WK 1998 en EURO 2000 weer bij de wereldelite.

O'Brien

De kwartfinaleplaats is niettemin vooral voor de VS een uitstekende prestatie. John O'Brien is de enige die in de top speelt met zijn club Ajax. Hij staat zelfs in de belangstelling van FC Barcelona.

Het was de twintigjarige Landon Donovan die tegen de Duitsers de meeste aandacht op zich vestigde. De aanvaller van de Amerikaanse club San José Earthquakes (de oude club van de voetballer Guus Hiddink) kreeg een handvol kansen en had tenminste een keer moeten scoren.

Kahn

Veelzeggend voor de wedstrijd was dat Oliver Kahn de uitblinker was bij Duitsland. Hij hield in zijn 50e interland de ploeg op de been met enkele uitstekende reddingen. Kahn is zo'n keeper die 'onhoudbare' ballen pakt, en daarmee is hij een uitzondering op het toernooi.

De 33-jarige goalie van Bayern München straalt zelfvertrouwen en rust uit. Hij is hard op weg uitverkozen te worden tot de beste keeper van het WK. Kahn redde zijn ploeg ook in de 50e minuut op een inzet van Berhalter, waarna verdediger Frings de bal op zijn linkerarm kreeg trouwens. Voor sommige arbiters zou dat aanleiding zijn een strafschop te geven. Dallas deed niets.

Friedel

Hoe anders verging het Kahns collega Brad Friedel van de VS. De keeper van de Engelse club Blackburn Rovers liet zich in de 39e minuut verrassen door een kopbal van Michael Ballack, volgend seizoen de spelmaker van Bayern München. De 1-0 was geflatteerd. Duitsland was nergens in het eerste uur. Op slag van rust kopte Klose zelfs bijna de 2-0 binnen. Hij raakte de paal.

Het dappere Amerika werkte en knokte zich helemaal leeg, want wat instelling betreft leggen Amerikanen het nimmer af. Maar het team kwam simpelweg kwaliteit en raffinement tekort om het stugge Duitsland te verrassen. Reyna kreeg diep in de tweede helft nog een enorme kans op 1-1.

Net als de Duitse spits Neuville. Hij aasde te veel op eigen succes, tot woede van de tweede spits, Klose, met vijf goals medetopscorer van het WK. Klose ziet liever Jancker met hem in de aanval, omdat die meer in dienst van de ploeg speelt en als bliksemafleider fungeert voor de topschutter.