AMSTERDAM - Ajax had zondag tegen PSV geen schijn van kans om onder het bewind van de nieuwe trainer Danny Blind een frisse start te maken. PSV legde de tekortkomingen van de Amsterdammers genadeloos bloot. Het volkomen uitgebalanceerde elftal van Guus Hiddink - met Van Bommel in de hoofdrol - verpulverde met 4-0 alle hoop op een spoedige wederopstanding van de zwalkende landskampioen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

In de klassieker, die voorafgegaan werd door een ingetogen eerbetoon aan Rinus Michels, greep Danny Blind terug op het oude Ajax-systeem. Van der Vaart, die de afgelopen weken niet aan spelen toekwam in Amsterdam, kreeg een nieuwe kans als 'nummer 10' en speelde kort achter Babel, die als diepste spits fungeerde.

Indrukwekkende nonchalance

Het stoïcijnse PSV leek geenszins onder de indruk van het tactische geharrewar in Amsterdam. De Eindhovense ploeg speelt het hele seizoen al met een indrukwekkende nonchalance en dat was zondagmiddag in de ArenA niet anders. De ploeg van Guus Hiddink liet Ajax het spel maken, maar zorgde er wel voor dat de jongelingen van Blind niet al te veel vrijheid kregen. Het balbezit van Ajax leidde in ieder geval niet tot kansen.

Op het middenveld toonde Mark van Bommel dat hij op dit moment de beste middenvelder in de Nederlandse competitie is. Hij vocht privé-oorlogjes uit met Van der Vaart en Sneijder, maar kwam steeds als winnaar uit de strijd. Blind stelde beide internationals op en dacht daarmee af te rekenen met de stelling dat beide voetballers niet op één middenveld kunnen spelen. Van Bommel, die ook neo-international Maduro nog tegenover zich vond, heerste echter als een veldheer in de middenlinie.

Vlak voor rust onderstreepte de Limburger zijn vorm door de 2-0 te maken. Vennegoor of Hesselink won in het strafschopgebied een duel van Heitinga en legde de bal vervolgens panklaar op de voet van Van Bommel, die bekeken scoorde.

Dodelijke precisie

De Eindhovense ploeg hangt niet van frivoliteit aan elkaar, maar toont al het hele seizoen aan in scoringspositie over een dodelijke precisie te beschikken. Cocu maakte dat al na 24 minuten duidelijk door een goede voorzet van Ooijer, door Van Basten gepasseerd voor Oranje, duikend binnen te koppen. Ajax had in die fase het meeste balbezit, leek ook een overwicht te hebben, maar kon niet voorkomen dat PSV een voorsprong nam.

De moedige poging van Blind om met het oude Ajax-systeem te spelen werd na rust genadeloos afgestraft door PSV. Met Van Bommel in de hoofdrol ontmantelden de Eindhovenaren het ultrajonge Ajax van Blind. Bondscoach Van Basten vindt dat leeftijd geen bepalende factor speelt bij talentvolle voetballers. De wedstrijd tussen PSV en Ajax bewees het tegenovergestelde. Ajax, met vijf internationals, zakte genadeloos door het ijs tegen PSV, dat slechts drie klanten levert aan het Nederlands elftal.

Nog voor het uur in Amsterdam om was, keek de thuisploeg tegen een achterstand van 4-0 aan. In de 54e minuut trapte de opnieuw tegenvallende scheidsrechter Braamhaar, die in 2003 een editie van Ajax-PSV in het honderd liet lopen, in een fopduik van Farfan en floot voor een strafschop. Van Bommel scoorde vervolgens vanaf de penaltystip.

Debuut

Vijf minuten later zorgde hij met zijn derde treffer van de vroege middag ook voor de 4-0 voor PSV en tekende daarmee voor de eindstand. Blind zal zich een ander debuut hebben voorgesteld, maar weet ook meteen zijn plaats in de Nederlandse competitie. Tussen een elftal dat in de UEFA-beker wordt uitgeschakeld door Auxerre en een kwartfinalist in de Champions League zit nu eenmaal een wereld van verschil.