AMSTERDAM - Ajax heeft zondagmiddag in de Amsterdam ArenA afscheid genomen van de onlangs overleden ex-trainer en -speler Rinus Michels. Voorafgaand aan de topper tegen PSV werd uitgebreid stilgestaan bij de dood van de legendarische oefenmeester, die Ajax in de jaren zestig naar diverse landskampioenschappen leidde en in 1971 de Europa Cup 1 won met de Amsterdammers.

In het stadion werd een documentaire vertoond over het leven van 'De Generaal'. Daarna nam oud-international en oud-Ajacied Johan Neeskens het woord, werden er bloemen gelegd en werd voor de wedstrijd een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan Michels. Beide teams spelen met rouwbanden. Op de grote schermen in De ArenA was oud beeldmateriaal van de coach te zien.

Ook de supporters in het stadion stonden door middel van enkele spandoeken stil bij de dood van Michel. "R.I.P. De Generaal. U bracht ons wereldfaam", was een van de teksten op een dundoek.

Ook hing er een groot doek met daarop de tekst 'Rinus Michels Stadion'. Direct na het overlijden van Michels gingen er al stemmen op om de ArenA om te dopen tot het Rinus Michels-stadion.

Michels debuteerde als speler in 1946 voor Ajax in de met 8-3 gewonnen uitwedstrijd tegen ADO. Hij speelde tot 1958 in het roodwit van de Amsterdamse club. Daarna was Michels van 1965 tot 1971 en van 1975 tot 1976 trainer van de club uit de hoofdstad. Daarnaast was hij trainer van Barcelona, het Nederlands elftal, FC Köln, Bayer 04 Leverkusen en Los Angelos Aztecs.

Michels overleed op 3 maart op 77-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartoperatie.