AMSTERDAM - De autocoureur Fernando Alonso heeft de GP van Maleisië gewonnen. De Spanjaard die vanaf pole-position startte, kwam op het circuit van Sepang geen moment in gevaar. Als tweede eindigde Jarno Trulli (Toyota), die de Duiter Nick Heidfeld (Williams) voorbleef. Christijan Albers reed voor het eerst een F1-race uit en eindigde als dertiende en laatste.


Fernando Alonso viert zijn overwinning

De teamgenoot van winnaar Alonso, Giancarlo Fisichella, viel uit. De winnaar van de Grand Prix in Melbourne botste met de Australiër Mark Webber en kon met de zwaar beschadigde Renault niet verder. Ook de gedupeerde Webber (Williams) viel uit.

Albers

Christijan Albers beleefde een vrij succesvolle start, waarbij hij twee bolides wist in te halen waaronder die van zijn teamgenoot Patrick Friesacher. Maar al snel raakte hij weer helemaal achteraan in het veld. Vrijwel probleemloos wist de Nederlandse coureur de race uit te rijden. Teamgenoot Friesacher moest al na enkele ronden de race verlaten.

Na afloop van de race kon Albers niet op zijn benen staan. Hij was totaal uitgeput, door te strakke gordels en omdat hij vergeten was te drinken. De race vond plaats bij zo'n 40 graden Celsius.

Het duurde enige tijd voor Albers commentaar kon geven op zijn wedstrijd. "De start was goed. Ik passeerde gelijk een van de Jordans. Kort daarna verloor ik power en moest ik doorrijden met veel minder vermogen."

Ferrari

Net als in Melbourne kwam het team van Ferrari veel tekort. Zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher, startend vanaf de dertiende plaats, kon in de wedstrijd geen vuist maken. Weliswaar wist de Duitser de eerste punten van het seizoen binnen te slepen, maar dit was meer te wijten aan uitvallers dan aan inhaalmanoeuvres.

Teamgenoot Rubens Barrichello was nog minder succesvol. De Braziliaan moest de race zes ronden voor het einde wegens problemen staken. Daarmee heeft het team van Ferrari in de eerste twee wedstrijden van het seizoen pas tien punten weten binnen te slepen.

Onmacht

Tekenend voor de huidige onmacht van Ferrari was dat zowel Barrichello als Schumacher tijdens de race ingehaald werden door rijders van het team van Red Bull Racing. In ronde 34 passeerde Klien moeiteloos Barichello. Kliens teamgenoot Coulthard haalde even later Schumacher in. Het wachten is dan ook op de nieuwe wagen van Ferrari die hoogstwaarschijnlijk veel competitiever zal zijn.

Zo mogelijk nog groter was de deceptie voor het team van BAR. Het vorig jaar zeer succesvolle team verloor vroeg in de wedstrijd beide wagens. Al in de derde ronde blies Jenson Button zijn motor op. Zijn teamgenoot Davidson, die de zieke Takuma Sato verving, hield het nog geen minuut langer vol. Ook hij viel uit met een kapotte motor.

Vrij saai

Aanvankelijk leek het een vrij saaie race te worden. Dat de hegemonie van Ferrari op dit moment even voorbij lijkt te zijn, wil niet zeggen dat de races spannender worden. Alonso reed vrijwel onbedreigd aan kop en de top tien van de startopstelling bleef de eerste dertig ronden vrijwel ongewijzigd. Ook bleven spannende gevechten grotendeels achterwege.


Giancarlo Fisichella komt in botsing met Mark Webber

Het venijn van de race bleek in de staart te zitten, waarin meer gevechten te zien waren. Met name de strijd om plaats drie leverde enkele boeiende racesituaties op. Giancarlo Fisichella, lang rijdend op plaats drie, kwam in het tweede gedeelte van de race onder druk te staan van Mark Webber. Nadat Fisichella gepasseerd werd door Webber in ronde 37 probeerde de Italiaan deze coureur direct terug te pakken.

Botsing

Dit pakte voor beide rijders niet goed uit. Fisichella zette zijn wagen op een vuil gedeelte van de baan naast die van Webber. Dit leidde tot een botsing tussen de twee, waardoor beiden de race moesten verlaten.

Fernando Alonso bleef uiteindelijk Jarno Trulli ruim voor. Het betekende de tweede overwinning uit zijn nog maar korte carriëre. Trulli bezorgde bezorgde Toyota de eerste podiumplaats uit haar bestaan. Door het uitvallen van Fisichella, de winnaar van de vorige race in Melbourne, staat Alonso nu aan kop in het klassement met 16 punten.

Uitslag

1 F. Alonso, Renault 1:31:33.736
2 J. Trulli, Toyota + 24.327
3 N. Heidfeld, Williams + 32.188
4 JP. Montoya, McLaren + 41.631
5 R. Schumacher, Toyota + 51.854
6 D. Coulthard, Red Bull + 1:12.543
7 M. Schumacher, Ferrari + 1:19.988
8 C. Klien Red, Bull + 1:20.835
9 K. Räikkönen, McLaren + 1:21.580
10 F. Massa Sauber, + 1 ronde
11 N. Karthikeyan, Jordan + 2 ronden
12 T. Monteiro Jordan, + 3 ronden
13 C. Albers Minardi, + 4 ronden

Niet gefinisht

14 R. Barrichello, Ferrari + 6 ronden
15 G. Fisichella, Renault + 19 ronden
16 M. Webber, Williams + 19 ronden
17 J. Villeneuve, Sauber + 30 ronden
18 J. Button, BAR + 54 ronden
19 A. Davidson, BAR + 54 ronden
20 P. Friesacher, Minardi + 54 ronden