ALKMAAR - AZ heeft zich een dag voor de topper tussen Ajax en PSV nogmaals nadrukkelijk kandidaat gesteld voor deelname aan de Champions League van volgend seizoen. Ogenschijnlijk nauwelijks aangeslagen door de maar aanhoudende Europese verplichtingen werd Vitesse in een aantrekkelijk duel verslagen met 3-0.

Gevierde man bij de Alkmaarse nummer twee van de competitie was aanvankelijk verdediger Jaliens. Op aangeven van wie anders dan Van Galen zorgde de rechtsback in de 44e minuut met het hoofd voor de gewenste openingstreffer. "Heel leuk voor hem en ons", stelde trainer Adriaanse. "Hij is echt heel erg goed, maar heeft de pech dat Kromkamp ook rechtsback speelt. Hij is echter niet zoveel minder dan Jan hoor."

Landzaat

Gesteund door de voorsprong besliste Landzaat uiteindelijk pas in de tachtigste minuut de aantrekkelijke wedstrijd. Hij benutte een strafschop nadat Vitesse-verdediger Van den Berg de bal in zijn eigen doelgebied met de hand had beroerd. Lindenbergh bepaalde vlak voor tijd op aangeven van de sterk ingevallen Sektioui de eindstand.

Het was niet toevallig dat Jaliens en Sektioui een groot aandeel in alweer de achttiende competitiezege van AZ hadden. Ook tijdens het overvolle wedstrijdprogramma heeft trainer Adriaanse de beschikking over een selectie van zeker zestien min of meer gelijkwaardige spelers.

Aflikken

Doelpuntenmaker Jaliens dankte zijn basisplaats aan de schorsing van Kromkamp. Veel eredivisieclubs zouden hun vingers aflikken bij een verdediger van het kaliber Jaliens. Sektioui, ook al een bovenmodale eredivisiespeler, mocht halverwege de tweede helft de moegestreden Perez vervangen. Ook Ramzi, Buskermolen, Huijsegems en Elkhattabi begonnen op de bank.

AZ weet na de komende twee competitiewedstrijden pas echt waar het staat. De Alkmaarse club speelt dan in De Kuip en ArenA tegen Feyenoord en Ajax. Vitesse, spelend zonder de geschorste Yakubu, weet na drie overwinningen op rij weer wat verliezen is.

Bevoordeeld

Zoals wel vaker na een nederlaag dit seizoen, zochten de Arnhemmers na afloop de schuld vooral bij scheidsrechter. Arbiter Wiedemeijer zou AZ te veel hebben bevoordeeld. Verdediger Vreven en middenvelder Janssen, met afstand de meest gefrustreerde spelers van Vitesse, kregen evenals Amoah de gele kaart. Vreven en Janssen missen de volgende competitiewedstrijd tegen FC Twente wegens een schorsing.

"Ik ben dik tevreden", aldus de winnende trainer Adriaanse na afloop. "We hebben nu al drie punten meer dan vorig seizoen. Mijn spelers mogen van mij tot vrijdag op vakantie. Dat geldt overigens niet voor de vijf spelers die met het Nederlands elftal mee naar Roemenië moeten. Maar dat zullen zij niet erg vinden."