WAALWIJK - Met een daverende knal in de bovenhoek gaf Feyenoorder Romeo Castelen zaterdagavond de spectaculaire uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk (2-4) een passend slot. De supersnelle spits, die in Brabant ook voor 1-1 zorgde, leek al zijn gram in de doeltreffende kanonskogel te leggen. Alsof hij wilde bewijzen dat hij wel degelijk een A-international is.

Een dag eerder had Castelen verbaal al zijn onbegrip getoond over de beslissing van bondscoach Marco van Basten om hem van het Nederlands elftal terug te zetten naar Jong Oranje. Hij kreeg in zijn onvrede bijval van coach Ruud Gullit, die eveneens lichtelijk verbaasd was over de degradatie van zijn aanvaller. In Waalwijk liet Castelen zijn voeten spreken, voor een voetballer nog altijd de beste manier om revanche te nemen.

Veel karakter

"Romeo heeft veel karakter getoond", sprak Gullit bewonderend. "Hij is heel goed met zijn teleurstelling omgegaan. Ik heb een paar opbeurende woorden tegen hem gesproken. Het meeste heeft hij echter zelf gedaan. Romeo heeft keihard gewerkt. Hij heeft waardig gereageerd, als een echte international, op de ingreep van Van Basten."

Scherpe voorzet

Feyenoord moest in de boeiende wedstrijd twee keer een achterstand wegwerken. Eerst kopte Vasconcelos raak uit een scherpe voorzet van Van Diemen. In de 26e minuut haalde Krohn-Dehli doeltreffend uit. Bij beide treffers zag doelman Babos er niet goed uit bij Feyenoord.

De Hongaar kreeg vlak voor het begin van de wedstrijd te horen dat hij moest spelen. Eerste keus Lodewijks was tijdens de warming-up geblesseerd geraakt. Pas in de rust voegde derde keeper Malkowski, die telefonisch moeilijk bereikbaar was, zich bij de andere Rotterdamse reserves.

Aspiraties

RKC toonde tegen Feyenoord veel aanvallende aspiraties. De thuisploeg trachtte met vier middenvelders en drie aanvallers te profiteren van de beruchte defensieve kwetsbaarheid bij de Rotterdammers. Dat lukte vrij aardig. Met name vleugelverdediger Basto werd door de behendige Oost veelvuldig gedold. Gullit greep in de rust in en verving de beperkte Portugees voor Bosschaart, die door een beenblessure bijna twee maanden uit beeld was.

Beide ploegen speelden in een hoog tempo. "Het was een ren-je-rot wedstrijd", gaf Gullit toe. Castelen verzorgde met dank aan doelman Sinouh de eerste gelijkmaker van Feyenoord. Met een knappe kopbal, uit een voorzet van Kuijt, bracht Kalou 2-2 op zijn naam.

Boeiend

Ook in de tweede helft bleef het duel boeiend. Met een geweldige demarrage leek Castelen in de 59e minuut op weg naar 3-2 voor Feyenoord. Verdediger Greene, die in de belangstelling van de Rotterdamse club zou staan, bracht de supersnelle spits ten val. Arbiter Van Egmond kon niet anders dan de rode kaart trekken.

Met tien man dwong RKC in de 68e minuut een droomkans af. Babos stompte een vlammend schot van Fuchs voor de voeten van Vasconcelos, die de bal voor een leeg doel in het zijnet wist te deponeren. "Een ongelooflijke misser", mokte RKC-coach Erwin Koeman.

Meerderheid

Feyenoord profiteerde pas in de slotminuten van de numerieke meerderheid. Eerst schoot invaller Lazovic raak, daarna zorgde Castelen, die kort daarvoor nog vergeefs een strafschop claimde bij Van Egmond, voor het klapstuk van de avond, 2-4.