ATHENE - De Griekse sprinters Costas Kenteris en Katerina Thanou zijn vrijgesproken van het bewust ontlopen van dopingcontroles. De Griekse atletiekbond maakte het besluit vrijdag bekend.

De tuchtcommissie legde wel trainer Christos Tsekos een schorsing voor vier jaar op. Volgens de commissie was Tsekos door het anti-dopingbureau WADA op de hoogte gesteld van de voorgenomen controles, maar had hij verzuimd zijn pupillen daarover in te lichten.

Olympische spelen

Kenteris (31) en Thanou (30) liepen het risico voor twee jaar geschorst te worden. Ze misten in 2004 drie dopingcontroles, de laatste keer vlak voor de opening van de Olympische Spelen in Athene. De internationale atletiekfederatie IAAF legde de twee atleten in december een voorlopige schorsing op.

De IAAF kondigde vrijdag direct aan het oordeel scherp te zullen bekijken. De atletiekfederatie noemde op de website het besluit "verrassend". De IAAF heeft het recht de uitkomst van het Griekse onderzoek voor te leggen aan het Internationaal Sporttribunaal (CAS) in Lausanne. "We wachten de motivering in de Engelse taal af. Die zullen we vervolgens grondig analyseren", gaf een woordvoerder van de IAAF aan.

Motorongeluk

Kenteris, in Sydney olmpisch kampioen op de 200 meter, en Thanou kwamen vorig jaar niet in actie op de Olympische Spelen in eigen land. Het duo raakte naar eigen zeggen betrokken bij een motorongeluk en belandde in het ziekenhuis. Het ongeluk gebeurde op de dag dat de twee een controle stond te wachten.

Volgens de Griekse justitie zouden de twee het ongeval echter in scene hebben gezet. Inmiddels worden diverse personen in die zaak vervolgd. De affaire zorgde voor zoveel commotie dat de atleten besloten hun accreditatie voor de Spelen in te leveren. Op die manier ontkwamen ze aan een onderzoek van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Kenteris en Thanou zouden volgens de aanklacht dopingcontroles in Tel Aviv, Chicago en Athene ontlopen hebben. De Griekse atletiekbond sprak Kenteris vrijdag helemaal vrij. Thanou, winnares van olympisch zilver in Sydney op de 100 meter, zou alleen in Chicago verkeerd gehandeld hebben.

Kostas Panagopoulos, hoofd van de tuchtcommissie van de Griekse atletiekbond, verklaarde vrijdag dat Kenteris niet verweten kon worden dat hij niet voor de dopingcontroles beschikbaar was. "Hij was niet geïnformeerd dat hij een controle kon verwachten.

Hetzelfde geldt voor Thanou", verklaarde de Griek het besluit van de tuchtcommissie.