AMSTERDAM/EINDHOVEN - Overeenkomstig de heersende sfeer bij beide voetbalclubs bereidden Ajax en PSV zich vrijdag verschillend voor op het onderlinge duel van zondag in de uitverkochte Amsterdam ArenA. Op jacht naar eerherstel wilde de nieuwe Ajax-trainer Blind niets over zijn strijdplan bekend maken. Zijn ontspannen ogende collega Hiddink kende geen geheimen.

Met de wetenschap dat Olympique Lyon de volgende tegenstander in de Champions League is, verwoordde de trainer van PSV de doelstelling van zijn club in één fraaie volzin. "We willen Ajax met een nederlaag definitief uitschakelen in de titelstrijd. Hoe? Met dezelfde spelers als tegen FC Groningen."

Verliespunten

Trainer Blind vertelde niets over hoe Ajax het negatieve verschil van acht verliespunten met PSV wil dichten. "Daar ga ik zaterdag pas met mijn spelers over praten. Dat zien we dus allemaal nog wel. Even afwachten dus."

Grote vraag zondag in de Arena is of de nieuwe trainer Blind de positie van schaduwspits bij Ajax in ere herstely. Kandidaat voor de plek vlak achter de centrumspits is Rafael van der Vaart, de speler die onder interim-trainer Krol niet meer op een basisplaats kon rekenen.

Blind trainde deze week tot drie keer toe met Van der Vaart als schaduwspits. Opvallend was dat de door Koeman als aanvoerder afgezette speler vrijdag tijdens het partijspelletje evenals Sneijder met de reserves moest meespelen. "Nogmaals, ik zeg niets over mijn opstelling of speelwijze", aldus Blind. "We houden er sterk rekening mee dat Van der Vaart achter de spitsen speelt", aldus Hiddink.

Titelrace

PSV wil zondag in de Arena niet alleen Ajax in de titelrace laten afhaken. De koploper moet ook nog steeds voorkomen dat AZ een geslaagde greep naar de macht in de eredivisie doet. De Eindhovense club heeft nog steeds maar vier verliespunten minder dan de belager uit Alkmaar die zaterdag al Vitesse treft.

Bij Ajax durven ze voorlopig niet eens over prolongatie van de landstitel te denken. "Laten we nu eerst maar eens proberen om aan goed voetbal toe te komen", aldus Blind. "En dan moeten we maar hopen dat we ons nog voor de Champions League kunnen kwalificeren. Dat zal niet makkelijk worden, want evenals PSV geeft AZ weinig weg."