AMSTERDAM - Brazilië heeft zich als eerste geplaatst bij de laatste vier op het WK. In een open wedstrijd stuurde de equipe van Luiz Felipe Scolari Engeland met twee individuele acties naar huis (2-1). Michael Owen opende in het Japanse Suzhuoka nog wel de score. Rivaldo bracht Brazilië nog voor rust langszij en Ronaldinho besliste het duel met een fraaie lob. De Brazilianen nemen het in de halve eindstrijd (26 juni) op tegen de winnaar van Senegal tegen Turkije.
WK

De eerste kwartfinale oogde wat voorzichtig. Engeland maakte een wat afwachtende indruk, jaagde minder op de bal, maar was in de combinatie gevaarlijker en effectiever dan de Zuid-Amerikanen. De Brazilianen konden het balbezit van bijna 60 procent niet uitbuiten.

Ronaldo

De eerste noemenswaardige kans voor het doel van David Seaman (Arsenal), kwam van de voet van Ronaldo. De 25-jarige Inter-spits vuurde na slim kaatswerk in het strafschopgebied met Rivaldo (Barcelona) recht in de handen van de 37-jarige Seaman.

Owen

De ploeg van Sven Goran Eriksson was weliswaar minder aan de bal, maar liet in de 23ste minuut zien hoe effectief ze kunnen uitbreken. Een snelle hoge voorzet over rechts van Emile Heskey (Liverpool) richting collega-spits Michael Owen (Liverpool) leek een makkelijke prooi te worden voor Lucio (Bayern Leverkusen).

De 24-jarige centrale verdediger controleerde de bal volkomen verkeerd en gaf Owen een vrijbrief om op keeper Marcos (Palmeiras) op te stomen. De Liverpool-aanvaller verschalkte de te vroeg uit zijn doel komende Braziliaan met een lepe stiftbal: 1-0.

De Brazilianen poogden vooral met individuele acties langszij te komen. Ronaldo en Rivaldo slaagden daar nauwelijks in. Hun schoten werden veelal geblokkeerd door het goed verdedigende blok van de Engelsen.

Ronaldinho

Op Ronaldinho (Paris St.-Germain) had de Engelse defensie minder grip. De frêle Braziliaanse spits speelde een hoofdrol kort voor de pauze en na rust. Hij bereidde de eerste treffer van Rivaldo voor (1-1) en bracht na de rust zelf de 2-1 op zijn naam.

Schlemiel Seaman

Schlemiel aan Engelse zijde was doelman Seaman. Hij verkeek zich in de 50ste minuut op een vrije trap van Ronaldinho. De Braziliaan zag tot zijn verbazing hoe zijn als voorzet bedoelde schot over Seaman in het doel belandde. Engeland kwam de teleurstelling niet meer te boven en zag in het laatste half uur tegen tien Brazilianen de droom over de eerste wereldtitel sinds 1966 bruut uiteenspatten.

Kort na zijn treffer kreeg de excellerende Braziliaan de rode kaart. De 22-jarige uitblinker, die drie jaar geleden als speler van Gremio nog een aanbod van PSV afsloeg, maakte in de 58e minuut een onbesuisde overtreding op de Engelse verdediger Mills. Ronaldinho zal de halve finale van zijn ploeg tegen de winnaar van het duel tussen Turkije en Senegal vanaf de zijlijn moeten toekijken.