AMSTERDAM - Felipe Massa heeft op de eerste dag van de vrije training voor de GP van Maleisië de snelste tijd gereden. De Sauber-coureur zette in de tweede training een tijd neer van 1.35.608. Robert Doornbos eindigde op de zeventiende plaats. Christijan Albers reed de 23ste tijd.

Massa reed min of meer een thuiswedstrijd voor Sauber wegens de nauwe samenwerking met de Maleisische geldschieter Petronas. Kort achter de Braziliaan eindigde Juan-Pablo Montoya in zijn McLaren op de tweede plaats met een achterstand 0.012 seconde. Michael Schumacher stelde teleur op het circuit van Sepang. De Duitsers kwam niet verder dan de zestiende tijd, op 1,6 seconde van Massa.

Doornbos

Doornbos zette vrijdag op de 5.543 kilometer lange baan de beste tijd neer van het Jordan-team. De debuterende testrijder eindigde in tropische omstandigheden op een tijd van 1.37,878. Daarmee was Doornbos aanzienlijk sneller dan zijn Jordan-collega's Karthikeyan (1.38,855) en Monteiro (1.39,571). "Ik had vandaag een erg positieve dag met het team. Mijn snelste ronde was echter niet eens ideaal, omdat ik in de laatste hairpin voor start/finish nog een BAR moest inhalen", verklaart Doornbos kort na de training. "

Met de informatie die we verzameld hebben in de twee vrije trainingen, hoop ik Narain Karthikeyan en Tiago Monteiro erg van dienst te zijn in de resterende dagen dit weekend."

Albers

Christijan Albers (Minardi) moest genoegen nemen met de 23ste plaats (1.41,156). De Larenaar was iets langzamer dan zijn ploeggenoot, de Oostenrijker Friesacher (1.40,940). "Overall ben ik tevreden na de eerste dag. We hebben progressie geboekt. Mijn collega Patrick en ik hebben verschillende aerodynamische onderdelen en chassis-delen kunnen testen."

De Braziliaanse testrijder Zonta (Toyota) was de snelste coureur van de dag met een tijd van 1.34,092 in de eerste oefensessie.

Stoddart

Minardi-teambaas Paul Stoddart wil nog even zijn ongenoegen uiten over de nieuwe regels van 2005: "Het is nu zo duidelijk dat de nieuwe regels een groot succes zijn," zo laat de sarcastische teambaas weten op de Minardi-site. "De regels zijn zo'n succes dat we drie seconden langzamer zijn dan vorig jaar. Tevens is het interessant om te zien dat de auto's in de toptien tijdens de vrije training wel sneller zijn dan vorig jaar."