RIJSWIJK - Na CSKA Moskou hebben donderdagavond ook Sporting, Austria Wien, Parma en Auxerre de kwartfinales bereikt van het toernooi om de UEFA-beker. AZ en Newcastle zorgden er een dag eerder al voor dat hun naam vrijdag in de koker gaat voor de loting. Villarreal mag dat zondag nog proberen door de return tegen Steaua Boekarest te winnen.

Austria Wien, dat na de 1-1 in de Oostenrijkse hoofdstad wat moest, had in Spanje een droomstart tegen Zaragoza. In een oogwenk was het 0-2 door doelpunten van Papac en Dosunmu. Na een half uur maakte doelman Didulica het zijn ploegmaten erg lastig. De oud-Ajacied kreeg rood. Met tien man, en Safar als invaller tussen de palen, hield Austria een uur lang stand. De tegentreffers David Villa en Galletti na rust deden geen pijn.

Sporting schakelde na Feyenoord ook Middlesbrough uit. De Engelsen moesten in Lissabon overtuigend winnen maar hun was zelfs geen gelijkspel gegund. Barbosa scoorde in blessuretijd: 1-0. Zenden was de enige Nederlander op het veld. Hasselbaink kreeg deze week tijdens de training een tik en raakte geblesseerd. Reiziger lag met griep in bed.

Uitdaging

De Portugezen hadden in Engeland met 3-2 gewonnen en hoefden voor eigen publiek niet meer zonodig. Ze lieten het initiatief aan Middlesbrough. Dat nam de uitdaging aan, kreeg ook goede kansen maar kwam in de afwerking onder meer geluk te kort.

Parma voldeed binnen twintig minuten aan de opdracht: scoren tegen Sevilla. Cardone was de gevierde man. Daarna kon de deur op slot, aangezien de Italianen die bij het eerste duel in Spanje ook al dicht hadden gehouden: 0-0.

Auxerre verdedigde voor eigen publiek in de 'Franse derby' tegen Lille een voorsprong van 1-0 maar was met aanvallers van het kaliber Kalou, Akalé en Pieroni best bereid de aanhang iets te bieden. Echter geen goals. Toch was ook de opponent uit het noorden af en toe gevaarlijk bij uitvallen. Aan een serieus slotoffensief kwamen de bezoekers niet toe doordat Vitakic een kwartier voor tijd uit het veld werd gestuurd.