GRONINGEN - Drie dagen voor de ontmoeting met Ajax wilde PSV-trainer Guus Hiddink liever een training afwerken dan een competitiewedstrijd. Toch moest de koploper in de eredivisie donderdagavond aan de bak. In Groningen liet de Eindhovense ploeg zien dat het over zoveel kwaliteit beschikt dat het ook 'ongewenste duels', zoals dat met FC Groningen (1-0), eenvoudig kan beslissen.

Gesteund door de twintigste competitiezege begint PSV zondag met een voorsprong van zeven punten op naaste belager AZ aan de ontmoeting met Ajax in de Arena. De Amsterdammers hebben elf punten minder dan PSV. De club van de nieuwe hoofdtrainer Blind heeft echter evenals AZ nog een duel te goed.

PSV had vooraf liever niet op donderdag in het Oosterpark willen spelen. Burgemeester Wallage van Groningen wenste woensdagavond echter niet als gastheer op te treden. Hij wist dat een groot deel van de plaatselijke mobiele eenheid op die dag door een oefening was verhinderd.

Zo kon het gebeuren dat PSV drie dagen voor het duel met Ajax de verre uitwedstrijd moest spelen. De van de oefening teruggekeerde leden van de mobiele eenheid zagen rustig toe hoe de nog geen veertig meegereisde supporters van PSV het duel vanaf hun kuipstoeltje in alle vrede volgden.

Weinig verrassingen

Het trouwste deel van de Eindhovense aanhang beleefde in het sfeervolle Oosterpark-stadion weinig verrassingen. In de inmiddels vertrouwd geworden basisformatie speelde PSV zoals het dit seizoen in uitwedstrijden al zo vaak speelde. De koploper koesterde veel balbezit, gaf nauwelijks een kans weg en wachtte met engelengeduld op de mogelijkheden die altijd wel komen.

Van Bommel stuitte na een kwartier nog op doelman Roorda en Vennegoor of Hesselink schoot na ruim een half uur in het zijnet. De aanvoerder en spits zagen in de slotseconden van de eerste helft tevreden toe hoe Farfan goed voorbereidend werk van Park doeltreffend afrondde: 0-1.

Bouma, Van Bommel en Vogel voorkwamen dat ze als gevolg van een nieuwe gele kaart het duel met Ajax zouden moeten missen. Met het duel in de ArenA voor de boeg koesterde PSV eenvoudig de voorsprong. De paal voorkwam in de 52e minuut een tweede treffer van Farfan. Ook Park kon Roorda niet passeren. Het inmiddels naar de middenmoot opgeklommen FC Groningen had niet de middelen om het de koploper lastig te maken. Invaller Bechan was even voor tijd het dichtst bij een treffer. Hij stuitte echter op de attent reagerende Gomes.

Alex

Vooraf speculeerde FC Groningen nog in alle hartelust op een stunt. De hoop bij de thuisclub was vooral gevestigd op aanvaller Nevland, tijdens de laatste tien duels goed voor acht treffers. De met complimenten overladen Noor moest echter concluderen dat PSV met Alex een heel goede verdediger heeft aangetrokken.

PSV was in de tweede helft al in gedachten bij de ontmoeting die bij trainer Hiddink al langer speelt. Uitgerekend in de aanloop naar de wedstrijd tegen Ajax speculeerde de oefenmeester van PSV voorzichtig op de komst van de in Amsterdam ontevreden Van der Vaart naar Eindhoven.

Hiddink mikt immers op de echte top. Hij weet ook dat Van Bommel vertrekt en dat Vogel mogelijk zijn contract niet verlengt. Hij schroomde vorig seizoen ook niet om Van Persie van het nut van een overgang naar PSV te overtuigen. Tot zijn spijt zag Hiddink toen dat de Feyenoorder uiteindelijk voor Arsenal koos.

Champions League

Ook zonder Van Persie bouwde de trainer in de zomer razendsnel aan een ploeg, die het inmiddels tot de kwartfinale van de Champions League heeft geschopt. Vrijdagmiddag weten ze in Eindhoven wie na AS Monaco de volgende opponent in het toernooi voor beste Europese clubteams wordt. Twee dagen later wacht Ajax. "Laten we maar hopen dat het een mooi weekeinde wordt", blikte een tevreden Hiddink vooruit.