DOMAT EMS - Erik Zabel heeft donderdag de tweede etappe van de Ronde van Zwitserland gewonnen. In de spannende massasprint rekende de kopman van Telekom na 191 kilometer tussen Schaffhausen en Domat Ems af met zijn landgenoot Sven Teutenberg. In het algemeen klassement veranderde er nauwelijks iets. De leiding bleef in handen van de Fransman Eddy Lembo.

Het verschil tussen de twee Duitse sprintvirtuozen was donderdag in Domat Ems nauwelijks waar te nemen. De foto van de finish moest uitsluitsel bieden. Een ultieme versnelling van Zabel bracht hem voorbij Teutenberg.

De rit zelf had weinig om het lijf. Vrijdag staan de bergen op het programma en dus spaarden de klassementstoppers zich. Ideale gelegenheid voor diverse knechten om het avontuur te zoeken. De Fransman Franck Perque was de eerste aanvaller, maar ondanks steun van aangesloten coureurs haalde het peloton de vluchters terug.

Vervolgens probeerden de Belg Hoste, de Nederlander Marcel Duijn en de Italianen Aggiano en Bortolami het. Ze namen twee minuten voorsprong en kregen even later gezelschap van Jans Koerts en Stefano Casagrande. Halverwege de koers reed Casagrande virtueel in de leiderstrui. Lembo's ploeg Saint Quentin-Oktos voerde vervolgens het tempo op. Bortolami probeerde het peloton nog wel in zijn eentje voor te blijven, maar die missie was kansloos.

Telekom bracht Zabel in sneltreinvaart naar de streep. De kopman van de Duitse tourploeg maakte het werk goed af, hoewel Teutenberg lang kansrijk bleef. Met het blote oog was de winnaar niet aan te wijzen. Lembo bleef leider met 49 tellen voorsprong op de Zwitser Alex Zülle.