ALKMAAR - De huidige succesreeks van AZ is in Europa niet onopgemerkt gebleven. De Alkmaarse provincieclub heeft in de UEFA-beker inmiddels de kwartfinale gehaald en dat heeft veel topclubs nieuwsgierig gemaakt naar de spelers van de nummer twee van Nederland. Woensdagavond tijdens het duel tegen Sjachtar Donetsk zaten scouts van alle grote clubs in Europa op de tribune.

"Maar ik denk niet dat veel spelers AZ verlaten. Onze spelers zijn echt heel veel geld waard", aldus de vertrekkende coach Adriaanse. Haast achteloos laat clubvoorzitter Dirk Scheringa na afloop van het gewonnen duel tegen Sjachtar (2-1) een lijstje zien met daarop de namen van alle geïnteresseerden. Real Madrid, Arsenal, AC Milan, Manchester United, Monaco en Newcastle United stuurden allemaal een vertegenwoordiger naar de Alkmaarderhout om de stuntploeg van Adriaanse aan het werk te zien.

Scheringa

Maar ook PSV, Feyenoord en kleinere buitenlandse clubs als Crystal Palace en Fulham waren in Alkmaar aanwezig. Scheringa vertelde zijn ploeg het liefst bij elkaar te houden, maar zei ook dat hij zijn voetballers een echt sportieve vooruitgang niet te willen onthouden.

"Ik maak me geen zorgen over de toekomst", aldus Scheringa. Nuchter: "Komt tijd, komt raad. Het is ons streven om dit elftal bij elkaar te houden, omdat we ook volgend jaar sportief zo hoog mogelijk willen eindigen. Maar er is voor de spelers ook een sportief element en daar houden we rekening mee. Als iemand zich enorm kan verbeteren, kun je het als club niet maken dat tegen te houden. Maar dan heb je het wel over topclubs en waarschijnlijk ook over topbedragen."

Wereldtrainer

De spectaculaire ontwikkeling van de spelers van AZ komt voor een groot deel op naam van Adriaanse. "Echt een wereldtrainer", aldus Scheringa. De coach vertrekt echter uit Alkmaar en moet nog wachten waar zijn toekomst ligt. Naar eigen zeggen heeft hij nog geen enkel contact met een club voor volgend seizoen. "Het lijkt wel dat hoe verder we komen in de UEFA-beker, hoe minder aanbiedingen ik krijg. Ik heb tot nu met drie clubs besprekingen gevoerd, maar dat is niets geworden. Ik wacht rustig af."

De trainer stelt aan zijn toekomstige werkgever twee criteria. "Ze moeten vreselijk veel geld betalen en het liefst sportief zo hoog mogelijk spelen. Maar als dat sportieve niet lukt, kijk ik ook naar het geld. Ik ben aan het einde van mijn loopbaan en wil nog een keer voor heel veel geld in het buitenland trainen. Ik merk echter aan de huidige successen niet dat het drukker wordt. Al kan natuurlijk elk moment de telefoon gaan."