DEN HAAG - SC Heerenveen heeft woensdagavond enkele voorzichtige symptomen van herstel getoond. Nadat de ploeg wekenlang in een diepe vormcrisis had verkeerd, won hij de inhaalwedstrijd bij ADO Den Haag gedecideerd met 2-0.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Heerenveen leefde sinds de winterstop beneden zijn stand. De club oogstte uit zes competitiewedstrijden slechts vier punten, met de thuisnederlaag tegen RKC van zaterdag als voorlopig dieptepunt. De Friezen reisden met enige zorg naar Den Haag, maar de snelle openingstreffer van Väyrynen was een welkom cadeau op een gunstig moment. De Fin profiteerde in de vierde minuut van een fout van Grujic.

Balbezit

ADO Den Haag had daarna weliswaar het meeste balbezit, maar deed daar zelden iets nuttigs mee. De thuisploeg speelde in een loom tempo, maakte te veel onnodige fouten en zag nooit de schijn van een gelijkmaker. Heerenveen bleef met compact spel simpel overeind en deed zelfvertrouwen op voor de strijd om Europees voetbal die tegen het slot van de competitie spannend belooft te worden.

Edson

Bij de thuisclub was voor de eerste keer een basisplaats ingeruimd voor Edson. De Kaapverdiaan maakte eerder bij drie invalbeurten twee belangrijke doelpunten en mocht zich nu, door de blessure van Smith, aan de aftrap melden. Gevaarlijk werd hij echter geen moment.

Edson werd in de rust vervangen door Verhoek die met zijn snelheid prompt twee keer Den Ouden in stelling bracht, maar het ontbrak de spits aan geluk. De Belg Swerts stelde met een hard schot zijn landgenoot Vandenbussche op de proef, maar Heerenveen besliste een minuut later, tot vermaak van de 25 trouwste fans, het duel door een strafschop van Bruggink, nadat Saeijs invaller Samaras had gevloerd. De Kretenzer miste in de slotfase nog drie goede kansen, doelman De Vries van de thuisclub was telkens de sterkste.