ALKMAAR - De Europese campagne van AZ heeft woensdagavond in de Alkmaarderhout een indrukwekkend vervolg gekregen. De ploeg van Co Adriaanse plaatste zich door een 2-1 overwinning op Sjachtar Donetsk voor de kwartfinale van de UEFA-beker. De Noord-Hollanders, in eigen huis nog nooit verslagen in achttien Europese duels, wonnen een week geleden in Oekraïne al met 3-1 van Sjachtar.

Bekijk video: Modem/ Breedband


'Het is een boze droom'

De manier waarop AZ in eigen huis afstand nam van de met veel geld bijeen gekochte ploeg van Oekraense multimiljardair Rinat Achmetov vertelde veel over de huidige vorm van de nummer twee van Nederland. Voor de pauze gaven de Alkmaarders geen enkele kans weg. De keren dat de bezoekers voor enig gevaar zorgden, kwamen voort uit dode spelmomenten. Maar ook in die situaties had de verdediging van AZ de zaakjes uitstekend op orde.

Angst voor revanche

Vooraf werd nog met enige angst uitgekeken naar de ontmoeting met de topploeg uit Oekraïne. Het elftal van de Roemeense trainer Lucescu zou AZ in de eerste wedstrijd hebben onderschat en wilde in Alkmaar revanche voor de blamage in eigen stadion. In de Oekraïense pers werd het verlies met ongeloof begroet. "Het is een boze droom", schreef een vooraanstaande krant in het land. "Als we wakker worden is het niet gebeurd."

Verzwakkingen

In de voorbereiding op de return kreeg miljoenenformatie nog meer tegenslag. Topspelers Brandao en Vukic moesten met griep achterblijven in Donetsk en aanvoerder Timosjoek mocht vanwege een schorsing niet in actie komen. Ondanks die verzwakkingen manoeuvreerde AZ-coach Adriaanse zijn ploeg vooraf in de positie van underdog. Een overwinning was niet het uitgangspunt en AZ zou de verdedigende stellingen niet verlaten in een blinde jacht op een vroege beslissing.

Brutaal

Al die bespiegelingen vooraf konden al na tien minuten in de allesbrander. AZ speelde, net als in Donetsk, brutaal met drie verdedigers, vier middenvelders en drie aanvallers. Van Galen, in de eerste wedstrijd nog geschorst, kreeg 'gewoon' zijn plaats achter de spitsen terug en besliste de tweestrijd tussen AZ en Sjachtar al in de negende minuut. Na een fraaie een-twee met Perez haalde hij fantastisch uit en zag zijn schot over doelman Lastuvka zeilen: 1-0.

Scoringspositie

Adriaanse zag zijn elftal daarna nog voor rust vijf keer in scoringspositie komen voor de uitstekende keeper, die handelend optrad bij schoten van De Cler, Meerdink en bij een vrije trap van Perez. De Deen schoot ook nog een keer voorlangs en zag zijn ploeggenoot Nelisse bij een snelle uitbraak in het zijnet mikken.

Tweede helft

Ook in de tweede helft bleef AZ het spel domineren. De ploeg heeft met Mathijsen, Opdam en Kromkamp drie uitstekende verdedigers die het in zich hebben om negentig minuten geconcentreerd te voetballen. In het uitduel was het trio in opbouwende zin nog niet nadrukkelijk genoeg aanwezig, vond Adriaanse. Woensdagavond was ook dat facet van het AZ-spel goed verzorgd.

Doelpunten

Het duurde uiteindelijk tot de 65e minuut voordat ook het tweede doelpunt van de avond viel. Na een goed uitgespeelde aanval mocht Meerdink in het strafschopgebied aanleggen voor de 2-0. Nadat eerder de keeper in de weg lag - die het schot gelukkig stopte met zijn hoofd - trof de rechtsbuiten nu wel doel. Dat er even later na een zeldzame onachtzaamheid in de Alkmaarder defensie nog werd tegen gescoord deed aan de teamprestatie van AZ uiteindelijk niets af.

Loting

Vrijdag wacht in het Zwitserse Nyon de loting voor de kwartfinale, met in de koker nog aansprekender namen dan die van Sjachtar. Erg zenuwachtig zal het enorm gegroeide elftal van Adriaanse daar niet van worden. Daarvoor is de Europese campagne tot nu toe te indrukwekkend verlopen.