DEN HAAG - De nieuwe competitie-opzet in de eredivisie krijgt van de overheid het voordeel van de twijfel. De KNVB en de Eredivisie CV, de belangenvereniging van de clubs, moeten zich komend seizoen aan afspraken houden over onder meer de extra inzet van goed opgeleide stewards. Doen de clubs dat niet, dan wordt het systeem met 22 extra play-offwedstrijden om Europees voetbal al na een jaar afgeschaft.

In december 2005 is de eerste evaluatie. De KNVB en de ECV zien op verzoek van de politie af van wedstrijden op 31 december, 1 januari en 4 januari. Wel zullen er duels op tweede kerstdag en Koninginnedag (30 april) komen.

Diverse partijen

KNVB-directeur Henk Kesler was woensdagavond in Den Haag redelijk content, na lang overleg waarbij minister Remkes van Binnenlandse Zaken, de voetbalbond, de betrokken gemeenten en de politie betrokken waren. Diverse partijen hadden grote moeite met de beoogde competitie-opzet, omdat de daaraan verbonden extra duels in hun ogen zouden leiden tot extra inzet van politie. "Ik sta niet te juichen, maar ik ben een tevreden man", zei Kesler.

Pasfotoregistratie

De KNVB kon woensdag niet direct instemmen met het voorstel van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten komend seizoen al pasfotoregistratie voor de fans in te voeren. "Daar hadden we geen mandaat voor. Op korte termijn zullen we de clubs uitnodigen om daar afspraken over te maken. Ik denk niet dat het een probleem zal worden", zei Kesler.

Play-offs

Ook de Eredivisie CV was goed te spreken over de uitkomst van het Haagse beraad. "We zijn blij met de komst van de play-offs", zei Alex Tielbeke, directeur van de ECV. Hij maakte de afgelopen maanden deel uit van de speciale werkgroep die moest uitzoeken of de extra duels niet zouden leiden tot hogere politie-inzet en hogere kosten voor de korpsbeheerders. "We zijn blij dat de aanbevelingen nagenoeg allemaal zijn overgenomen. We hebben nog één uitdaging: de invoering van pasfotoregistratie op de clubkaart. Daar gaan we snel met de clubs mee aan de slag."

Dat de overheid slechts akkoord ging met de invoering van de nieuwe opzet voor een jaar, maakt de ECV niet bevreesd. "We zijn niet bang voor het extra evaluatiemoment in december. We zullen er alles aan doen om de nu afgesproken maatregelen in te voeren."

Stewards

Minister Remkes gaf woensdag aan dat ongeveer 80 procent van de aanbevelingen van de commissie is overgenomen. In de nieuwe plannen is de doelstelling dat er geen politie in het stadion en op het terrein eromheen aanwezig is. Goed opgeleide stewards moeten dat werk overnemen, maar krijgen geen extra bevoegdheden. Daarnaast gaat er gewerkt worden met verplichte kaarten voor uitduels.

Onafhankelijke waarnemer

Een onafhankelijke waarnemer ziet erop toe dat de overeengekomen maatregelen worden ingevoerd. In december 2005 vindt een evaluatie plaats. Mochten de clubs de afgesproken maatregelen dan niet hebben ingevoerd, wordt het systeem van play-offwedstrijden het seizoen erop (2006/2007) niet meer toegestaan.

Burgemeester

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de burgemeesters zijn akkoord gegaan met de plannen maar hebben nog steeds twijfels over de berekeningen van de werkgroep dat een mindere politie-inzet daadwerkelijk gehaald kan worden, lichtte burgemeester Deetman van Den Haag het standpunt toe. Hij benadrukte dat de burgemeester over de openbare orde en veiligheid gaat en altijd de eindverantwoordelijkheid houdt. De burgemeester kan dus altijd besluiten wel politie in te zetten bij een wedstrijd.