KISARAZU - Sepp Blatter verliest steeds meer zijn geloofwaardigheid. De president van de wereldvoetbalfederatie FIFA zei woensdag nog dat hij tevreden was over de arbitrage op het wereldkampioenschap, ofschoon hij wel de grensrechters bekritiseerde.
FIFA
wereldkampioenschap

Een dag later zegt de Zwitser dat "het niveau van de scheidsrechters het enige negatieve aspect is van het verder prachtige toernooi." Hij pleit zelfs voor hervormingen. Vooral in Italiaanse media haalt Blatter fel uit uit naar de scheidsrechters.

Italië

Italië voelt zich zwaar gedupeerd door de fluitisten en hun assistenten langs de lijn. Italië zag een paar goals afgekeurd wegens vermeend buitenspel en kreeg in de verloren achtste finale tegen Zuid-Korea een strafschop tegen en moest toezien dat Totti met twee keer geel werd weggestuurd.

"Een scheidsrechter met feeling voor voetbal had Totti geen tweede gele kaart gegeven en geen strafschop gegeven", gaf hij Byron Moreno uit Ecuador onderuit de zak. Het lijkt een actie om de (invloedrijke) Italiaanse bond te paaien. De bestuurders spraken schande van het optreden van de arbiter.

Kwaliteit

Blatter liet verder weten dat de tijd voorbij is dat elke bond één scheidsrechter mag leveren voor het WK. Voortaan wordt puur gekeken naar de kwaliteit van een arbiter, niet naar de nationaliteit. Hij wil arbiters uit exotische landen die weinig serieuze en niet zulke grote competities hebben weren van de mondial.

"Dus het kan best zijn dat één land drie scheidsrechters op het WK heeft", vertelde Blatter. "Op een WK zijn de beste spelers, de beste ploegen vertegenwoordigd, dan kunnen we met de arbitrage niet langer achterblijven."

Boos

De FIFA-scheidsrechterscommissie en de scheidsrechters zelf reageerden woedend op de uitspraken van Sepp Blatter. Edgardo Codesal van de commissie: "Scheidsrechters zijn geen machines. Zij hebben niet zo'n goed zicht op de spelsituaties als de mensen voor de tv. Iedereen heeft makkelijk praten, maar de scheidsrechter moet meteen beslissen zonder enige vorm van hulp. Wij zijn juist over het algemeen wel tevreden over de arbitrage."

De Zweedse scheidsrechter Anders Frisk pleit daarom voor elektronische hulpmiddelen bij het bepalen van buitenspel en of een bal volledig over de doellijn is.

/SPORTFIFA is kritiek op scheidsrechters spuugzat