Kirsten Wild en Amy Pieters hebben zondag op de slotdag van de Europese kampioenschappen baanwielrennen in Berlijn het brons veroverd op de koppelkoers.

Dat betekende de achtste medaille voor de Nederlandse equipe en de derde voor Wild, die al goud pakte op de afvalkoers en zilver op het omnium.

De winst op het onderdeel dat in 2020 olympisch is, was voor het Britse koppel Elinor Barker en Eleanor Dickinson. De Ierse rensters Lydia Boylan en Lydia Gurley pakten het zilver.

Wild eindigde vorig jaar ook als derde, toen met Nina Kessler. "We rijden pas heel kort samen en als je dan ziet waar we nu staan, op een olympisch onderdeel. Dan zijn we tevreden'', zei Wild bij de NOS na de eerste wedstrijd die ze samen reed met Pieters.

Bij de mannen was het goud voor de Fransen Florian Maitre en Benjamin Thomas. Zij hielden de teams van Denemarken en Polen achter zich. De Nederlanders Yoeri Havik en Roy Pieters deden niet mee in de strijd om de medailles. Ze werden tiende.

Keirin

De Duitser Maximilian Levy was de beste op de keirin. Levy hield in de finale de voor Rusland uitkomende Australiër Shane Perkins en de Oekraïner Andrii Vinokoerov achter zich.

De strijd om de plaatsen zeven tot en met twaalf werd gewonnen door Harrie Lavreysen. Zijn landgenoot Matthijs Büchli, op het onderdeel de nummer twee van de Spelen van vorig jaar in Rio de Janeiro, vond zichzelf in de eindstand terug op plaats negen.

Het slotonderdeel op de EK, de sprint bij de vrouwen, werd gewonnen door de Duitse Kristina Vogel, die eerder ook al op keirin de beste was geweest. Ze bezorgde het gastland de twaalfde medaille. Vijf daarvan waren van goud.