ALKMAAR - AZ-trainer Co Adriaanse heeft voor de UEFA-bekerwedstrijd tegen Sjachtar Donetsk het resultaat heilig verklaard. De oefenmeester zal woensdagavond in het duel tegen de Oekraïners, waarin een 3-1 voorsprong uit de eerste wedstrijd verdedigd moet worden, niet vol op de winst spelen. "We gaan niet per se uit van drie punten omdat dat goed voor het Nederlandse voetbal zou zijn. Plaatsing bij de laatste acht van de UEFA-beker is voor ons het primaire doel", aldus Adriaanse.

Volgens de coach betekent die instelling dat AZ tegen Sjachtar niet het eigen spel speelt. Normaal gesproken gaat de Alkmaarse ploeg uit van aanvallend voetbal. "Maar daarmee speel je ze in de kaart", legde Adriaanse uit. "We hebben woensdag niet de intentie om het snel af te maken. Sjachtar is een elftal dat altijd op de counter speelt en daar moeten wij ze niet de gelegenheid toe geven."

Bagatelliseren

In zijn voorbeschouwing op de wedstrijd bagatelliseerde Adriaanse de prestatie van zijn elftal in de Oekraïne. De trainer vond het spel van zijn elftal opbouwend en aan de bal niet voldoende.

Op dat punt heeft AZ volgens de coach veel te winnen. Over de defensie was hij wel tevreden. "Verdedigend hebben we het in Donetsk zeer goed gedaan. Dat vind ik een positieve ontwikkeling. Normaal gesproken ging AZ altijd uit van de aanval. Nu kunnen we ook uitgaan van onze verdediging en dat is heel belangrijk."

Vooruitgang

Adriaanse roemde dinsdag vooral de vooruitgang die Mathijsen, Kromkamp en De Cler hebben gemaakt. Het trio is inmiddels ook door bondscoach Van Basten opgemerkt. Mathijsen en Kromkamp hebben inmiddels al enkele interlands achter hun naam. De Cler is voor het eerst in zijn loopbaan opgenomen in de voorselectie van Oranje. De enige AZ-verdediger die nog ontbreekt bij het Nederlands elftal, is Opdam. "Hij is nog niet ontdekt door Marco", aldus een cynische Adriaanse. "Hij heeft waarschijnlijk te veel gespeeld."

Maar ondanks de knappe 3-1-overwinning van AZ weigerde Adriaanse zijn ploeg dinsdagmiddag te complimenteren. "Je moet je afvragen hoe we aan die 3-1 zijn gekomen", hield hij zijn gehoor voor. "Er viel één doelpunt uit een corner en één uit een strafschop. De goals kwamen niet voort uit vloeiend spel. Ik denk dat Sjachtar 70 procent balbezit had en wij slechts 30 procent. We hebben daar dus niet gewonnen omdat we het beste van het spel hadden."

Sjachtar Donetsk

Adriaanse noemde het dinsdag wel een voordeel dat Sjachtar Donetsk in Alkmaar drie bepalende spelers mist. Brandao en Vukic zijn met griep thuisgebleven.Aanvoerder Timosjoek is voor de return in de vierde ronde van de UEFA-beker geschorst. "Normaal gesproken is dat een verzwakking van het elftal. Ivansjoek is een zeer belangrijke speler voor Sjachtar; echt een topspeler. Brandao is een van de langste mensen in het team. Nu hebben ze veel van dezelfde spelers over. Dribbelaars en kleine handige jongens."

Zelf heeft Adriaanse de beschikking over een compleet fitte selectie. In vergelijking met de eerste wedstrijd keert de geschorste Van Galen terug. Adriaanse wilde echter, in tegenstelling tot het eerste duel, geen basisopstelling bekendmaken. Hij heeft verscheidene mogelijkheden en vertelde dat het meespelen van Van Galen geen vanzelfsprekendheid is. "In de heenwedstrijd heeft Perez het op die positie ook heel erg goed gedaan."

Opstelling

Vermoedelijke opstelling: Timmer; Kromkamp, Mathijsen, Opdam en De Cler; Landzaat, Van Galen en Lindenbergh; Meerdink, Nelisse en Perez.