DEN HAAG - Alle clubs in de eredivisie moeten hun seizoenkaarthouders bij het begin van het seizoen op foto hebben. Dit is een van de eisen die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt bij de wijziging van de competitieopzet in de eredivisie. Burgemeesters, minister Remkes van Binnenlandse Zaken en de KNVB overleggen woensdag over de nieuwe indeling.

Het verzamelen van pasfoto's in een database werkt preventief bij het voorkomen van incidenten. Aangezien iedereen in beeld is gebracht, wordt de opsporing van voetbalvandalen vergemakkelijkt, aldus de VNG.

Verantwoorden

Ze stelt verder dat 26 en 29 december en 29 en 30 april geen speeldata zijn. Het huidige voorstel bevat de mogelijkheid dat de burgemeester gevraagd kan worden op deze dagen te spelen. Het is onaanvaardbaar dat een burgemeester zich moet verantwoorden, indien er op deze data niet gespeeld kan worden, aldus de VNG.

De invoering van onder meer bovenstaande maatregelen moet worden gegarandeerd. Ze zijn namelijk niet allemaal nieuw en hadden er al eerder kunnen zijn, meent de VNG.