ROTTERDAM - De Rotterdamse politie haalt dinsdag weer haar beproefde voetbalregeling, ook wel het bejegeningsprofiel genoemd, uit de kast. De maatregel moet er voor zorgen dat de Champions-Leaguewedstrijd Feyenoord-Fenerbahce (Turkije) zonder supportersproblemen zal verlopen.
Feyenoord

Centraliseren, niets tolereren en grote, zichtbare inzet; dat zijn de pijlers van de Rotterdamse voetbalregeling. De werkwijze is bedacht als reactie op de beruchte kampioensrellen van 1999.

Feyenoord behaalde toen het landskampioenschap. Bij wijze van festiviteit braken relschoppers daarop de Rotterdamse binnenstad af en gingen ze zich te buiten aan plunderingen en grootschalige vechtpartijen met de politie. "Het leek wel oorlog", spraken gemeente en politie later.

Drugsgebruik

Onderzoek naar het ontstaan van de rellen wees uit dat de combinatie van het Rotterdamse gedoogbeleid, het zogenoemde deëscalerende politieoptreden, vermengd met het excessieve drank- en drugsgebruik van de voetbalsupporters tot de explosieve situatie leidde. Beleidsmakers besloten daarop de "softe" (zachte) aanpak te laten voor wat die is en over te stappen op de harde lijn: "streng doch rechtvaardig", aldus een politiewoordvoerder.

Blauw op straat

Tekenend voor het huidige politiebeleid tijdens wedstrijden zijn onder meer de grote aantallen agenten op straat. Zij zijn allen gekleed in opvallende, niet te missen gele hesjes. Zelfs de Mobiele Eenheid (ME), voorheen pas aanwezig als het al was misgegaan, laat zich zien in de binnenstad.

Drank en drugs zijn uit den boze. Wie zich met een glas bier buiten de met hekken afgezette terassen in de binnenstad begeeft, moet dat leeggooien. Niet luisteren is arresteren. Drugsgebruiken is oppakken, wildplassen wordt meteen bekeurd, agenten koeioneren is aanhouden, baldadig gedrag wordt bestraft.

Stillen

De politie gaat zelfs zover dat bij ook maar een dreiging van ordeverstoring wordt opgetreden. Agenten in burger, zogenoemde stillen, houden potentiële amokmakers in de gaten. De politie heeft aan de kleinste aanleiding genoeg om bekende onruststokers een paar uurtjes op het politiebureau te laten doorbrengen.

Leuk is anders, erkent ook de politiewoordvoerder. Maar ervaringen uit het verleden nopen volgens hem tot dit soort maatregelen. Een feestje kan er wat hem betreft nog steeds worden gevierd in de stad. 2500 Fenerbahce-fans hebben een kaartje voor de wedstrijd.

Het vermoeden is dat veel Turken die in Rotterdam wonen de wedstrijd ergens in de stad op tv zullen gaan bekijken. Ook Feyenoordsupporters trekken naar verwachting het centrum van de stad in. "Wie zich gedraagt heeft van ons geen last," zegt de politiewoordvoerder.