RIJSWIJK - De politie is vanaf volgend seizoen niet meer standaard aanwezig bij voetbalwedstrijden in het betaald voetbal. Stewards nemen hun rol over en moeten de orde bewaken zowel binnen als buiten de stadions. Dit ingrijpende voorstel komt uit de koker van de speciale werkgroep die de haalbaarheid van een nieuwe competitie-opzet met play-offs heeft bestudeerd.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde dinsdag dat het voorstel woensdagavond wordt besproken in een overleg tussen minister Remkes, de KNVB en de burgemeesters van de voetbalsteden. Het komt tegemoet aan de eis van de korpsbeheerders dat de ongeveer twintig extra voetbalduels niet tot extra politiekosten mogen leiden.

Uitbreiding

De KNVB lanceerde vorig jaar het plan de competitie in de eredivisie drastisch uit te breiden met wedstrijden op feestdagen, nieuwjaarsdag en play-offs tussen de nummer twee tot en met vijf voor de resterende plaats in de Champions League en twee UEFA-Cupplaatsen. Het concept leverde de KNVB boze blikken op uit Den Haag en van burgemeesters en de Raad van Hoofdcommissarissen. De laatste noemde extra politie-inzet onaanvaardbaar.

Stuurgroep

In december besloten de partijen tot het instellen van een stuurgroep, die de levensvatbaarheid van de nieuwe opzet moest onderzoeken. Die stuurgroep komt nu met de eerste resultaten van dat onderzoek en de meest in het oog springende maatregel is het overdragen van politietaken bij voetbalduels aan beter opgeleide stewards.

Besparing

De werkgroep heeft berekend dat dit een besparing oplevert van 7600 manuren politiewerk. Bovendien vallen de kosten weg van de 12.000 uren die de politie extra had moeten draaien bij de twintig toegevoegde wedstrijden.