Richie Porte maakt dit weekend zijn rentree in het wielerpeloton. De Australiër is opgenomen in de BMC-selectie voor de Japan Cup Cycle Road Race.

De kopman van de Amerikaanse ploeg stapt weer op de fiets na de zware verwondingen die hij opliep in juli. Porte gold in de Tour de France als belangrijskte uitdager van de uiteindelijke winnaar Chris Froome.

In de negende etappe kwam hij zwaar ten val in de afdaling van de Mont du Chat. De 32-jarige klassementsrenner liep daarbij een gebroken sleutelbeen en een breuk in zijn bekken op, maar daar is hij nu van hersteld.

De Australiër gebruikt de koers in Japan als voorbereiding op het nieuwe seizoen. "Doordat ik sinds juli niet heb gekoerst, ga ik naar Japan zonder enige verwachting", zegt Porte op de website van zijn ploeg. "Ik ben blij dat ik dit jaar weer kan fietsen voordat ik me focus op het nieuwe seizoen."  

Naast Porte verschijnen ook de Zwitsers Martin Elmiger, Michael Schär en Danilo Wyss en de Nederlander Bram Welten namens BMC aan de start in Japan.

Het Japanse criterium, dat in 2015 werd gewonnen door Bauke Mollema, wordt zondag verreden.