SHIZUOKA - Engeland ziet de kwartfinale van het wereldkampioenschap voetbal vrijdag tegen Brazilië met vertrouwen tegemoet nu Michael Owen is hersteld van een liesblessure. De spits liep de kwetsuur afgelopen zaterdag tegen Denemarken op. Hij maakte toen zijn eerste treffer in het toernooi, maar moest later uitvallen.
wereldkampioenschap

De aanvaller van Liverpool werd intensief behandeld door de Nederlandse fysiotherapeut Richard Smith en bleek tijdens de training met de groep fit genoeg. "Michael start in de basis", zei bondscoach Sven-Goran Eriksson. "Dit is typisch een wedstrijd voor hem. Hij wacht, en wacht op zijn kans en is altijd gevaarlijk."

Owen

Owen baarde bij het WK 1998 opzien met een prachtig doelpunt tegen Argentinië. Hij vormt tegen Brazilië met Emile Heskey, zijn ploeggenoot bij Liverpool, het aanvalsduo. Ook middenvelder Owen Hargreaves is hersteld van een beenblessure die hem twee duels aan de kant hield. Paul Scholes, de sleutelspeler op het middenveld, liep tegen Denemarken een enkelblessure op, maar hij is er ook bij.

Fysiotherapeut Smith

Ook zij zijn onderhanden genomen door Smith, die in Engeland wordt gezien als een wonderdokter. Hij maakte naam door met zijn onorthodoxe werkwijze de veelvuldig geblesseerde Bryan Robson telkens fit te krijgen. Robson was in de jaren tachtig de aanvoerder van de Engelse ploeg.

Eriksson gelooft heilig in de methodiek van de fysiotherapeut. Smith behandelde ook veel Nederlandse spelers en had, ook in de jaren tachtig, Deense internationals als Lerby en Arnesen als klanten. Hij was in Nederland voorzitter van de amateurclub Zwarte Schapen, nu Omniworld, uit Almere.

Veel vertrouwen in de eigen medische staf is er niet. Smith is bij de huidige generatie Engelse spelers populair. Hij werd voor het WK speciaal aan de staf toegevoegd. Op verzoek van David Beckham liet Eriksson nog een masseur overkomen uit Engeland, Terry Byrne, die enkele spelers van Manchester United in zijn praktijk heeft.

"Het gaat maar om één ding: dat wij allemaal zo fit mogelijk aan de wedstrijd beginnen. Daar moet alles voor wijken'', zei Beckham. Hij noemt de wedstrijd tegen Brazilië ,,een ultieme wedstrijd."

Hype

De aanvoerder: "De hype is nog groter dan voor de wedstrijd in de eerste ronde tegen Argentinië. Wij moeten ze niet de ruimte geven om te voetballen. Maar Brazilië speelt met vijf aanvallers. Wij zullen niet als idioten gaan aanvallen. De defensie zal de doorslag geven. De ploeg met de beste verdediging wint de wedstrijd."

Owen vormt tegen Brazilië met Emile Heskey, zijn ploeggenoot bij Liverpool, het aanvalsduo. Ook middenvelder Owen Hargreaves is hersteld van een beenblessure, waardoor hij twee duels moest missen.