ANTWERPEN - Met talent alleen redt ook een olympisch kampioen het niet. Dit was de wijze les voor Pieter van den Hoogenband bij zijn rentree in Antwerpen. De Brabander plaatste zich zaterdag bij zijn eerste wedstrijd sinds de Olympische Spelen op de 200 vrij voor de wereldkampioenschappen zwemmen in juli, maar op het koningsnummer moest hij diep gaan om de overwinning op te eisen.

Met een tijd van 50,39 miste hij bovendien het startbewijs op de 100 meter voor de wereldtitelstrijd.

Dichtbij

"Ondanks mijn aangeboren talent blijkt dat ook ik slechts een mens ben die keihard moet trainen", besefte Van den Hoogenband. "Mijn trainingsmaat Mitja Zastrow kwam wel heel dichtbij. Ik dacht een nederlaag dat gaat hier niet gebeuren. Ik heb deze race puur op karakter gewonnen. Dit is een les dat ik er voor het WK nog flink tegenaan moet gaan."

Marleen Veldhuis had zich ook al kunnen verzekeren van deelname aan de wereldtitelstrijd. De zwemster van Team Hes zwom op de 100 vrij (55,08) en 50 vlinder (26,69) onder de vereiste tijd. Ze had de wedstrijd echter niet aangevraagd. Ze koos voor de toernooien eind maart in Eindhoven en in april in Cadiz en Amsterdam.

Hectiek

Van den Hoogenband is pas zes weken in training. Na zijn olympisch succes in Athene was het streven eind oktober weer aan de slag te gaan. Maar na een aantal pogingen staakte hij de training. Wegens de hectiek rond het goud op de 100 vrij was hij er mentaal niet klaar voor. Na zijn vakantie in januari in Zuid-Afrika dook hij pas weer het water in.

Vormbehoud

De training zijn er nu vooral op gericht inhoud te krijgen. Van den Hoogenband leverde daarom zaterdag wel een uitstekende 200 vrij af waarop hij met 1.48,52 het vereiste vormbehoud (1.50,09) toonde.

Voor het koningsnummer kwam hij nog snelheid tekort. "Ik had gehoopt op een tijd onder de 50", gaf coach Jacco Verhaeren toe. "Op de 200 vrij overtrof hij zichzelf en nu is het iets minder.

Te weinig

Ook bij hem blijkt dat je niet veel te vertellen hebt als je weinig hebt getraind. Er is werk aan de winkel, maar het was voor Pieter gewoon de beste keuze later te beginnen."

Aanpassen

Van den Hoogenband wil zich nu eind maart bij de Swim Cup in Eindhoven proberen te kwalificeren op de 100 vrij. Dat is vooralsnog de enige wedstrijd die voor de WK nog op zijn programma staat. Hij zal zijn training echter niet aanpassen omdat hij het duurwerk nodig heeft om op de dubbele afstand goed voor de dag te kunnen komen bij de wereldtitelstrijd in Montreal.

Starten

Verhaeren gaat er vanuit dat Van den Hoogenband ook op het koningsnummer zal starten als hij het vormbehoud onverhoopt niet haalt. "Ik kan me niet voorstellen dat andere zwemmers onder de limiet gaan komen. Pieter heeft zich nu formeel geplaatst voor de WK. De zwembond moet hem dan wel toestemming geven ook mee te doen op de 100 vrij, maar ik verwacht dat ze daar een goede beslissing in nemen."