ALKMAAR - Co Adriaanse was zondag de eerste om AZ te feliciteren met het bereiken van Europees voetbal in het nieuwe seizoen. Hij deed dit na de overwinning met 3-2 in de Alkmaarder Hout op De Graafschap.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"AZ is op 57 punten gekomen, precies het aantal waarmee vorig jaar Europees voetbal is gehaald. Officieus is het weer binnen. Ik zie de nummer zes van de eredivisie niet meer op 57 punten komen."

Titelrace

De trainer/coach van AZ kwam zo weer origineel uit de hoek. Hij had alle reden in zijn nopjes te zijn. Niet alleen was het competitieduel tussen twee zware UEFA-Cupduels tegen Sjachtar Donetsk in volle winst omgezet, de ploeg waarvan hij aan het eind van het seizoen afscheid neemt, bleef ook goed in de Nederlandse titelrace.

Stroef

Tien wedstrijden voor het einde op vier punten van PSV. AZ begon tegen degradatiekandidaat De Graafschap een beetje stroef, niet verwonderlijk zo kort na terugkeer uit Oekraïne.

Adriaanse had dit wel verwacht en zette met Van Galen, Elkhattabi en Huijsegems drie verse spelers in. Meerdink, Nelisse en Sektioui kregen rust. De Doetinchemmers waren ook niet met bibberende knieën naar Alkmaar gekomen. "Als er één moment is om AZ te pakken dan is het tussen twee Europese duels", voorzag coach Gert Kruys. "We moeten d'r an."

Lager tempo

Hij liet zijn ploeg vooruit voetballen, met aardig succes. AZ draaide in het begin een tempootje lager dan gewoonlijk. De Graafschap kreeg de eerste kans al in de 6e minuut toen Kromkamp te slap terugkopte en vervolgens Magno moest beetpakken ten koste van een gele kaart.

Paal

De openingsfase was aardig. Voor AZ verknoeide Huijsegems een paar kansen. Nadat Timmer een hard schot van Vandenbroeck had gepakt, maakte Magno in de 25e minuut plotseling 1-0. Hij trapte via de binnenkant van de paal binnen.

Solo

AZ, zelden op achterstand in de Hout, reageerde getergd. Het tempo ging omhoog. Nog voor rust was de achterstand omgebogen. Rechtsback Kromkamp maakte vanaf de linksbuitenplaats met een solo 1-1 in de 41e minuut en op slag van rust knalde Landzaat 2-1 binnen. "Klasseploeg, AZ", roemde Kruys.

Geen penalty

In de tweede helft verzuimde de thuisclub de score uit te bouwen. Elkhattabi tekende voor 3-1 in de 70e, zag twee minuten later zijn 4-1 afgekeurd worden, Huysegems bleef missen en scheidsrechter Van Hulten wenste geen strafschoppen toe te kennen.

Bovendien was doelman Van Fessem op dreef. De winst van AZ liep geen gevaar meer, of het moest zijn in het handvol seconden, nadat Magno voor 3-2 had gezorgd.

Champagne

Het was feest in de kleedkamer van AZ. Hoera, we spelen weer Europees! Co Adriaanse had voor de gelegenheid een fles Oekraïense champagne ingeslagen. Aanvoerder Denny Landzaat spoot hem leeg in de kleedkamer en slaagde erin iedereen te raken met de bubbeltjesfontein.

Woensdag komt Sjachtar naar De Hout alvorens de kwartfinale UEFA Cup wordt bereikt.