UTRECHT - Erik Nevland begint zich langzaam maar zeker te ontwikkelen tot een fenomeen in de eredivisie. Zondag bezorgde de Noorse spits FC Groningen voor het eerst sinds 1996 de winst in de lastige uitwedstrijd bij FC Utrecht: 1-2.

Het lijkt slechts een kwestie van tijd dat hij naar een topclub verkast. Het was namelijk niet de eerste keer dit seizoen dat de Groningers de zege te danken hadden aan de aanvaller. Nevland, die in november werd overgenomen van Viking Stavanger, heeft nu al acht doelpunten gemaakt in tien wedstrijden in de competitie.

Scoren

De Noor heeft zich razendsnel aangepast. Hij speelt pas sinds november voor de ploeg van trainer Jans. In zijn debuutwedstrijd tegen FC Twente scoorde hij direct, waarna hij ook nog doel trof in de duels met Feyenoord (2x), ADO Den Haag, De Graafschap en NAC Breda.

Grote afstand

Zondag kwamen daar twee fraaie doelpunten in De Galgenwaard bij. Na slecht uitverdedigen van doelman Terol na tien minuten, schoot Nevland van grote afstand de 0-1 in het lege doel. Cornelisse maakte niet veel later via de onderkant van de lat nog wel gelijk, maar nog voor rust bracht Nevland vanuit een moeilijke hoek Groningen weer aan de leiding: 1-2.

Goed werk

"Ik ben aanvaller en als aanvaller hoor je doelpunten te maken. Dat is mijn werk", reageerde Nevland na afloop in het Engels nuchter op zijn gemiddelde van bijna een doelpunt per wedstrijd. Om daar met een glimlach aan toe te voegen: "Ik heb mijn werk dus weer goed gedaan vandaag."

Onmenselijk

Zijn trainer kwam juist bijna woorden tekort voor de prestaties van zijn aanvaller. "Echt ongelooflijk dit", vond Jans. "Dit gemiddelde gaat hij natuurlijk nooit volhouden. Dat is onmenselijk. Maar zelfs met de helft zijn we tevreden."

Trainer Booy had daarentegen weinig reden tot lachen. Uit de laatste vier duels pakte FC Utrecht maar een punt, waarmee de ploeg de aansluiting met de subtop kwijtraakt. "Als je Europees voetbal wilt halen, moet je thuis van Groningen winnen. Maar het zat er niet in vandaag."