ROTTERDAM - De sfeer in de Kuip wordt er niet beter op. Sinds de ongeregeldheden voor en tijdens de UEFA-bekerwedstrijd tegen Sporting Lissabon op 24 februari (1-2) is de verstandhouding tussen de fanatieke supporterskernen en de Rotterdamse clubleiding aanzienlijk verslechterd. Het thuisduel met Roda JC (4-1) stond bol van de protestuitingen, vooral tegen de afwezige voorzitter Jorien van den Herik.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Ruim een half uur na de grillige wedstrijd was het nog onrustig in en om het stadion. De doorgewinterde aanhangers zijn boos over de straf- en veiligheidsmaatregelen die Feyenoord na de incidenten tijdens het duel met de Portugese ploeg, met vuurwerk, aanstekers en munten op het veld, heeft getroffen.

De inzet van veel meer stewards, die van het speelterrein een soort vesting maken, de veel intensievere fouillering bij de toegangshekken, de plaatsing van veiligheidsnetten (inmiddels alweer weggehaald) en de toekomstige herindeling van de vakken in het stadion hebben veel kwaad bloed gezet bij de achterban.

Tijdens het bekerduel met NAC, op 3 maart (4-0), was de onvrede al groot bij het legioen. Van den Herik had enkele dagen eerder hard uitgehaald naar de eigen aanhang, die hij ondermeer een schromelijk gebrek aan sociale controle verweet. De boze fans reageerden zich af met een bombardement van sneeuw- en ijsballen op het ereterras.

Ook diverse spandoeken ('Wie laat wie nu in de steek?' en 'Beleid vanaf een boot, dat is pas idioot') spraken duidelijke taal.

Pamfletten

Tijdens de wedstrijd tegen Roda JC was de stemming soms zelfs grimmig. Vooraf deelden de supporters pamfletten uit waarin ze hun verontwaardiging over de herindeling van de Kuip, met in het nieuwe seizoen het gewraakte Vak W als familievak over de volle breedte van het veld, luid en duidelijk uitspraken.

Op een spandoek werd Van den Herik ondermeer een 'eikel' genoemd. Stewards wilden de kwetsende tekst verwijderen, maar slaagden daar niet in. 'Wij verdienen geen straf', 'Vak W is van ons', 'Wanbeleid', 'Wij zijn geen vakkenvullers', 'Kanker-bestuur', het was allemaal te zien en te horen zondagmiddag in de Kuip waar een vreemde sfeer hing.

Gullit

"Ja, als ploeg krijg je daar toch wel wat van mee", gaf coach Ruud Gullit na afloop toe. "Het is een zaak tussen de supporters en de clubleiding. Daar moeten wij ons maar niet in mengen." Via Ono en Castelen kwam Feyenoord snel op voorsprong (2-0). De thuisploeg miste daarna legio kansen op meer treffers. Roda JC, met Kone en Cissé als lastige klanten voor competitiedebutant Bahia, stuitte een paar keer op de bekwame doelman Lodewijks.

Na de rust werd het even spannend door een eigen doelpunt van Östlund en een terecht afgekeurde treffer van Cissé wegens buitenspel. Met zijn 22e treffer trok Kuijt, uit een strafschop na een overtreding van Kah op Ono, de stekker uit Roda JC (3-1). Kalou, bij vlagen ouderwets op dreef, pikte in de slotfase nog een doelpuntje mee, 4-1.

Thuiswedstrijden

In de komende serie thuiswedstrijden tegen AZ (3 april), Ajax (17 april) en PSV (20 april) zal blijken hoe sterk het gerenoveerde Feyenoord daadwerkelijk is. Ook wordt dan waarschijnlijk duidelijk of de sluimerende opstand tegen Van den Herik en zijn anonieme medebestuursleden serieuze vormen gaat aannemen.