NIJMEGEN - Ruud Krol is als coach van Ajax al drie wedstrijden op rij ongeslagen. De oefenmeester - samen met Tonny Bruins Slot interim-trainer tot de club een nieuwe hoofdcoach heeft gevonden - mocht zondagmiddag in De Goffert echter niet klagen over een gebrek aan geluk.

De landskampioen won in Nijmegen met 1-0 van NEC, maar had het tegen de nummer vijftien van de eredivisie erg lastig.

Resultaat

Voor Krol is het spel van zijn ploeg echter niet de belangrijkste uitgangspositie. "Wij kijken puur naar het resultaat", zei hij een aantal weken geleden al eens over zijn elftal.

Winnen

Die manier van denken past niet bij een club als Ajax, die al jaren wordt geroemd om het aanvallende spel. "Wij hoeven niet te bouwen", aldus Krol. "Wij moeten alleen zorgen dat we wedstrijden winnen." De coach slaagt voorlopig uitstekend in die opdracht. Ajax is onder leiding van de oud-international echter verworden tot een elftal dat weinig oogstrelend voetbalt.

Penalty

NEC was zondagmiddag de beste ploeg, maar had de pech dat een goal van Niedzielan werd afgekeurd wegens buitenspel. Lobont stopte daarna nog een penalty van Wielaert.

Zuur

"Toen ik zojuist de kleedkamer in kwam, zat daar een verslagen ploeg", zei NEC-trainer Cees Lok na de wedstrijd. "We hebben een prima duel gespeeld en tegen een goed elftal als Ajax een aantal uitstekende kansen gecreeërd. We hadden in ieder geval een doelpunt verdiend, na die penalty. Dan is het heel zuur dat je uiteindelijk verliest."

Bewusteloos

Gevierde man aan de kant van Ajax werd uiteindelijk doelman Bogdan Lobont die de strafschop in de 75e minuut stopte. De Roemeen zat aanvankelijk op de bank, maar moest het veld in omdat Maarten Stekelenburg met een ernstige blessure uitviel. De keeper kwam hard in aanraking met Denneboom en moest groggy het veld worden afgedragen. Hij raakte na de botsing met de aanvaller buiten westen en is uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. Hij liep een lichte hersenschudding op.

Rebound

Ajax stond op dat moment al met 1-0 voor. In de 51e minuut legde Ebbinge Trabelsi neer in het strafschopgebied, waarna de Belgische scheidsrechter VandeVelde floot voor een penalty. Sneijder miste vanaf elf meter, waarna eerst Maxwell in de rebound inschoot, maar uiteindelijk Maduro het beslissende tikje gaf om de - uiteindelijk - winnende treffer te maken.

Van Basten

De jonge Maduro is sinds enkele weken eerste keus op het middenveld van de Amsterdammers. Hij houdt een speler als Van der Vaart buiten de basis. Ook bondscoach Van Basten - bij het tweede van Ajax ook al zijn trainer - volgt zijn ontwikkeling op de voet.

Maduro is opgenomen in de voorlopige selectie van Van Basten voor de interlands tegen Roemenië en Armenië. "Dat is mooi", aldus de middenvelder. "Maar ik ga er niet vanuit dat ik vrijdag ook daadwerkelijk zal worden opgeroepen."

Van der Vaart

Waar Maduro van de tijdelijke trainer Krol een kans krijgt zich te bewijzen in het eerste van Ajax wordt de toekomst van Van der Vaart steeds donkerder. Zondag ontbrak de international vanwege een polskwetsuur, maar had ook niet gespeeld als hij wel fit was geweest.

Krol vindt het voormalig Europees talent van het jaar niet goed voor de balans op het middenveld. "Natuurlijk is hij een speler die beslissend kan zijn voor zijn ploeg, maar hoelang is dat geleden?", aldus Krol.

Vertrek

In diverse media heeft de Van der Vaart inmiddels laten weten serieus na te denken over een vertrek bij Ajax. Krol wilde daarop zondag niet reageren. "Dat is waarschijnlijk een emotionele uitspraak van hem. Er worden wel eens vaker van dat soort dingen geroepen. We zien volgend jaar wel hoe dit verder afloopt."