TILBURG - Slechts met grote moeite is Willem II er zaterdagavond in geslaagd het bijna de gehele wedstrijd met tien man spelende FC Den Bosch te verslaan. Pas in de slotfase bogen de Tilburgers de achterstand van 0-1 om in een overwinning van 2-1.

Al na elf minuten werd de Bossche verdediger Uneken met een rode kaart van het veld gestuurd nadat hij de doorgebroken Tilburgse spits Lepoint had vastgehouden.

Fouten

Het maakte voor het armetierig spelende Willem II niets uit. De Tilburgers slaagden er zelden in de gegroepeerde Bossche verdediging te verontrusten. Slechts na fouten van de Bosschenaren kwam Willem II tot enkele toevallige mogelijkheden, die Lepoint tot verbijstering van de Tilburgse aanhang nonchalant liet liggen.

De beste kansen waren zelfs nog voor FC Den Bosch. Eerst liet Janssen in kansrijke positie de bal van zijn voet springen en stuitte Mghizrat op de goed uitgekomen doelman Moens. De Tilburgse doelman moest even voor rust toch de 0-1 toestaan, nadat hij de goed doorgekomen Snoyl had gevloerd. Arbiter Jol wees onverbiddelijk naar de stip, waarna Van de Laak de strafschop koelbloedig verzilverde.

Winnende treffer

Pas in de slotfase bezweek FC Den Bosch onder de Tilburgse druk. Eerst was het Denissen, die door een woud van benen de gelijkmaker vond (1-1). Vier minuten voor tijd knalde Caluwé de winnende treffer in de kruising.

Heerenveen - RKC

Heerenveen moet Europees voetbal voorlopig uit het hoofd zetten. De formatie van trainer Gert-Jan Verbeek liet zich zaterdag op eigen veld verrassen door RKC Waalwijk (1-2) en viel weg uit de subtop. Na de derde competienederlaag op rij blijft FC Twente Heerenveen voor op de ranglijst.

"De laatste weken kregen we veel complimenten over ons veldspel", zei trainer Verbeek namens Heerenveen, "maar we pakken maar weinig punten. Vandaag was het niet anders. Dit wordt zo langzamerhand een dure les."

Voor Heerenveen waren de punten van groot belang in de strijd om de Europacupplaatsen. De laatste twee competitiewedstrijden waren in een nederlaag geëindigd (De Graafschap en PSV). Met de dubbele nederlaag in de Europacup tegen Newcastle United in de herinnering bleven de Friezen de laatste weken verstoken van een zege.

Erwin Koeman

RKC, dat dit seizoen vooral thuis goed presteert, miste zaterdag de geschorste clubtopscorer Hoogendorp. De ploeg van trainer Erwin Koeman hoefde zaterdag niet zo nodig en dat was te merken. Met een logischerwijs verdedigende stelling wachtte RKC Heerenveen op. In de counter sloegen de Brabanders twee keer toe, met de invallers Oost en Putter als afmakers. Tussendoor scoorde een andere invaller, Samaras, tegen.

Koeman was ontevreden over het veldspel van zijn ploeg, maar blij met het resultaat. "Dat is bij mij precies andersom", aldus Verbeek, die woensdag een lastige uitwedstrijd bij ADO Den Haag krijgt. De eerstvolgende thuiswedstrijd is tegen Ajax. "Dan moeten we die maar winnen", vond de Friese oefenmeester.

NAC - Vitesse

NAC Breda wacht dit jaar nog steeds op de eerste thuiszege in de eredivisie. De sukkelende ploeg van trainer Lokhoff ging zaterdagavond met 1-2 onderuit tegen subtopper Vitesse. Amoah en Knopper scoorden voor de Arnhemse formatie, die de vijfde plaats stevig in handen heeft. Boussaboun deed in de 85e minuut nog iets terug namens NAC Breda.