ANTWERPEN - Zwemmer Pieter van den Hoogenband heeft zich zaterdag bij de open Vlaamse kampioenschappen op de 200 meter vrije slag gekwalificeerd voor de wereldkampioenschappen in juli in Montreal.

In zijn eerste wedstrijd sinds de Olympische Spelen toonde hij in Antwerpen met een tijd van 1.48,52 het vereiste vormbehoud (1.50,09). De limiet voor de wereldtitelstrijd had Van den Hoogenband in Athene al gezwommen.

Van den Hoogenband verbaasde zichzelf met zijn tijd ruim onder de 1.50. Sinds de Spelen is hij pas zes weken in training. Hij had de draad eerder willen oppakken, maar door de gekte rond het olympisch goud kwam het er niet van. Hij besloot uiteindelijk een lange pauze in te gelasten. Pas na een vakantie in Zuid-Afrika in januari begon hij weer. De Brabander had geen idee waartoe hij na een korte trainingsperiode in staat was.

Meevaller

"Ik had verwacht dat ik zeker een seconde langzamer zou zijn", aldus Van den Hoogenband na zijn race. "Dit is een enorme meevaller. Al merkte ik wel dat de laatste meters heel stroef gingen. Het WK-ticket is in ieder geval binnen. Als olympisch kampioen werd er van mij hier ook wel een kunstje verwacht. Ik denk dat ik dat wel heb laten zien."

100 vrij

Van den Hoogenband wil zondag ook proberen zijn startbewijs voor de 100 vrij veilig te stellen. Ook op deze afstand heeft hij vormbehoud nodig. Hij wil zich dan weer volledig op de training gaan concentreren. "Ik moet toch zeker nog wel het nodige werk verrichten als ik straks bij het WK fatsoenlijk voor de dag wil komen."

Marleen Veldhuis

Ook Marleen Veldhuis had zich al kunnen verzekeren van deelname aan de WK. De Europees en wereldkampioene kortebaan (50 vrij) dook vrijdag met 26,69 onder de limiet op de 50 vlinder (27,10) en was er met 25,49 dichtbij op de 50 vrij (25,35). Maar de Twentse had Antwerpen niet aangevraagd als limietwedstrijd. Ze richt zich op de Swim Cup in Eindhoven en Amsterdam, de open Spaanse kampioenschappen in Cadiz en de Nederlandse kampioenschappen.

"Op zich is het wel jammer", zei Veldhuis zaterdag na haar gewonnen race op de 200 vrij (2.02,68). "Maar als ik het nu kan, lukt het over twee weken ook wel. Ik was nu totaal niet uitgerust en had eigenlijk ontzettend spierpijn van de vele training. Ik stond zelf ontzettend te kijken van mijn tijd op de vlinder. Deze wedstrijd geeft in ieder geval vertrouwen."

Nederlandse delegatie

De behoorlijke Nederlandse delegatie in Antwerpen drukte duidelijk een stempel op de wedstrijden in zwembad de Wezenberg. Thijs van Valkengoed behaalde twee zeges op de 50 (29,79) en 200 school (2.19,33) en Hinkelien Schreuder zegevierde op de 50 (29,58) en 100 rug (1.03,82). Bastiaan Tamminga won de 50 vlinder (24,93).