CANNES/SERVIGLIANO - De Raboploeg heeft zaterdag twee grote internationale wielerkoersen beheerst. Joost Posthuma behaalde zijn eerste grote profsucces door de zesde etappe van Parijs - Nice op indrukwekkende wijze te winnen. Op Italiaanse bodem sprintte Oscar Freire voor de derde dag op rij naar de zege in de Tirreno - Adriatico.

Posthuma geldt als een talent in de wielerwereld. Hij stapte vorig jaar juni over naar de profploeg van de Rabo. "Ik ben dus nog geen jaar prof", glunderde hij zaterdag na zijn mooie solo. De jonge coureur was vroeg in de zesde etappe meegesprongen in een kopgroep van acht. Op de col de Tanneron, de laatste klim van de dag, sprong de Duitser Jörg Ludewig weg. De Nederlander reed er op de macht naar toe en liet Ludewig nog voor de top achter.

Stuurfout

In de moeilijke afdaling maakte de Hengeloër nog een stuurfout. Ludewig kwam bijna terug aan het wiel van de Raborenner, maar kon het gaatje niet helemaal dichtrijden. Op imponerende wijze vergrootte Posthuma, afgelopen week 24 geworden en een goede tijdrijder, in de laatste 20 kilometer zijn voorsprong naar ruim een minuut.

Posthuma had zich niet druk gemaakt over de naderende Ludewig. Over de stuurfout zei hij: "Ik wist dat de afdaling gevaarlijk was. Maar je moet soms risico nemen en ik had goede benen. Dat was al zo tijdens de klim. Het laatste stuk met de wind in de rug ging het lekker."

Peloton

Het peloton eindigde uiteindelijk op meer dan 4 minuten. De leider bleef Bobby Julich, die zondag in de slotrit een voorsprong van 19 seconden verdedigt op de Spanjaard Constantino Zaballa.

In de Tirreno - Adriatico verbaasde Oscar Freire opnieuw iedereen. Ook zichzelf, want de Spaanse wereldkampioen zat bij de sprint aan het einde van de vierde etappe niet echt op de juiste plaats in het peloton. "Ik was niet uit op een nieuwe zege en moest een grote inspanning leveren om nog terug te komen op de eerste rangen."

Freire gaf zijn concurrenten Hondo en Guidi vervolgens geen enkele kans. De Italiaan Alessandro Petacchi, winnaar van de eerste rit, zat al vrij snel ingesloten en kon zich niet in de strijd om de dagzege mengen. Freire leidt door de bonificatieseconden comfortabel na zijn derde dagzege op rij.