STOCKHOLM - Anders Frisk heeft zijn carrière als scheidsrechter per direct beëindigd. De Zweedse arbiter kwam tot dit besluit, nadat hij en zijn familie diverse malen zijn bedreigd. Frisk stond twee weken geleden in het middelpunt van een verbale ruzie tussen Chelsea-coach Jose Mourinho en Barcelona-trainer Frank Rijkaard.

Mourinho beschuldigde zijn Nederlandse collega ervan tijdens de rust van het Champions League-duel in het scheidsrechterslokaal een praatje te hebben gemaakt met Frisk. Na de pauze stuurde de Zweed Chelsea-spits Drogba uit het veld en boog Barça een 0-1-achterstand om in een 2-1-overwinning. Een dag later kwam Mourinho tot de conclusie dat alleen de Italiaanse topscheidsrechter Collina de return zou aankunnen. Die arbiter werd prompt door de UEFA aangesteld.

Of de incidenten in Barcelona iets met het besluit van 42-jarige Frisk hebben te maken, is onbekend. "Het sop is de kool niet waard", verklaarde hij op de website van de Zweedse voetbalbond.

Bedreigingen

"De veiligheid van mijn familie gaat voor alles. De dreigementen kwamen via telefoon, e-mial en post. Uit pure angst heb ik mijn dochter niet meer de brievenbus laten openen. Ik heb een groot gezin en ben erg ongerust. Ik hoop dat die mensen ermee stoppen, nu ze weten dat ik nooit meer een wedstrijd zal fluiten." Over het 'kleedkamer-incident' met Rijkaard liet Frisk weten dat "de hele wereld zal begrijpen dat ik tijdens de wedstrijd nooit iemand in mijn kleedkamer laat".

Projectiel

In september 2004 staakte Frisk al de Champions League-wedstrijd tussen AS Roma en Dinamo Kiev, nadat hij bij het ingaan van de rust een projectiel tegen zijn hoofd had gekregen. De leidsman verliet met bebloed hoofd het veld.

Carrière

Frisk startte in 1991 zijn internationale scheidsrechterscarrière en mocht in 1996 al fluiten op het Europees kampioenschap in Engeland. Wegens een rugblessure miste hij het wereldkampioenschap 1998 in Frankrijk, maar in 2000 leidde hij de EK-finale in Rotterdam tussen Frankrijk en Italië. Ook op het WK in Zuid-Korea en Japan was hij actief.

Tijdens het EK floot Frisk de halve finale tussen Oranje en Portugal (1-2). Na afloop schold Ruud van Nistelrooij de arbiter nog uit, omdat de spits meende dat Frisk "een thuisfluiter" was. De tuchtcommissie van de UEFA legde Van Nistelrooij een schorsing van twee wedstrijden op wegens het beledigen van de scheidsrechter.