Sjinkie Knegt heeft zondag voor het eerst in zijn loopbaan een wereldbekerwedstrijd shorttrack op de 1000 meter gewonnen. De 28-jarige Fries was de snelste in Dordrecht.

Knegt, die drie jaar geleden in Sochi olympisch brons pakte op de 1000 meter, bleef de Canadees Samuel Girard (tweede) en de Zuid-Koreaan Seo Yi Ra (derde) voor.

Het was voor Knegt zijn vijfde wereldbekerzege in zijn carrière. De vorige vier behaalde hij allemaal op de 1500 meter. Zaterdag eindigde Knegt op de 500 meter in Dordrecht al als tweede.

Knegt sloot de World Cup af met drie medailles, want na het goud op de 1000 meter veroverde hij met de Nederlandse relayploeg zilver.

De equipe van coach Jeroen Otter lag even aan de leiding, maar moest de winst in de slotfase aan Canada laten. Naast Knegt bestond het team uit Itzhak de Laat, Dylan Hoogerwerf en Daan Breeuwsma. China werd derde.

Dag 4 wereldbeker shorttrack in Dordrecht

Schulting

De Nederlandse vrouwen hielden aan de achtervolging geen medaille over. Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven, Suzanne Schulting en Jorien ter Mors finishten in Dordrecht als vierde. Het goud ging naar China. Zuid-Korea eindigde als tweede en Canada werd derde.

Bij de vrouwen werd Suzanne Schulting tweede op de 1000 meter, achter de Zuid-Koreaanse Shim Suk Hee. Yara van Kerkhof was dicht bij brons, maar ze kwam met haar schaats een fractie later dan de 16-jarige Lee Yu Bin uit Zuid-Korea: 1.29.652 om 1.29.653.

Zondag is de laatste dag van de World Cup shorttrack in Dordrecht. Het evenement begon donderdag.