TIVOLI - Oscar Freire is vooralsnog het goudhaantje van de Rabobankwielerploeg. De Spaanse wereldkampioen behaalde donderdag in de Tirreno-Adriatico zijn derde dagsucces van dit seizoen, tevens de derde overwinning van de ploeg. Bovendien verruilde de wereldkampioen zijn regenboogtrui voor de leiderstrui van de Tirreno.

De dagzege in de Tirreno is om een andere reden historisch voor het Rabocollectief, het is namelijk de eerste zege van de ploeg in de ProTour, de nieuwe wedstrijdcyclus van de UCI die zondag van start ging met Parijs-Nice.

Freire won donderdag in Tivoli de tweede etappe op fraaie wijze. De Belg Wim Vansevenant werd ruim twee kilometer voor de finish na een lange solopoging bedankt voor zijn inspanningen, waarna het bergop ging. Verschillende renners probeerden weg te komen, maar Freire beschikte over de krachtigste jump. Vlak voor de finish passeerde hij zijn landgenoot Vicioso, om met een fietslengte verschil te winnen.

Laconiek

"Als de etappe 50 meter korter was geweest, had ik niet gewonnen", zei de winnaar laconiek. Dankzij de bonificatieseconden nam Freire de leiding over van de Italiaanse sprinter Petacchi. Michael Boogerd eindigde in de grote groep als 36e.

In die andere ProTour-koers, Parijs-Nice, veroverde Fabian Cancellara net als Freire een dubbele prijs. De Zwitser won de vierde etappe van de rittenkoers en mocht tevens de leiderstrui overnemen van de Belg Tom Boonen. Cancellara versloeg in een sprint met twee anderen de erkende spurter Jaan Kirsipuu uit Estland.

Cancellara

Cancellara's Spaanse ploegmaat Juan Antonio Flecha werd derde. Erik Dekker behield zijn plaats in de kop van het klassement, hij staat vijfde. In de Tirreno-Adriatico fietst het peloton vrijdag 13 kilometer meer dan gepland, maar de renners hoeven minder bergop te fietsen. In verband met sneeuwval was de organisatie gedwongen het parkoers te verleggen. In totaal zijn er vrijdag 228 kilometers af te leggen.