Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft Carlos Arthur Nuzman vrijdag voorlopig geschorst. Dat besluit volgde op de arrestatie een dag eerder van de baas van de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016.

De 75-jarige Braziliaan wordt verdacht van omkoping en corruptie. Nuzman zou een dubieuze rol hebben gespeeld bij het binnenhalen van de Spelen, in 2009. Daarbij zouden leden van het IOC zijn omgekocht.

Het Braziliaanse olympisch comité is door het IOC ook voorlopig geschorst en alle IOC-betalingen aan het comité zijn tot nader order opgeschort.

Nuzman is al decennialang een prominent figuur in de Braziliaanse sport. Eerst als volleyballer, later als voorzitter van de nationale volleybalbond en sinds 1995 als hoogste baas van het olympisch comité in zijn land.

Met Nuzman werd ook Leonardo Gryner donderdag aangehouden. Hij is de voormalige directeur van het Braziliaans olympisch comité.

Diack

De ethische commissie van het IOC begon eerder dit jaar een onderzoek naar mogelijke corruptie rond de toewijzing van de Olympische Spelen aan Rio de Janeiro.

Aanleiding is een transactie van 1,5 miljoen dollar van een Braziliaanse zakenman naar de zoon van oud-IAAF-voorzitter en IOC-lid Lamine Diack, enkele dagen voor de stemming in Kopenhagen. De Franse justitie heeft daar bewijs voor en trekt nu samen op met het IOC en de Braziliaanse politie in het onderzoek. De zaak staat inmiddels bekend onder de noemer 'Unfair Play'.

Niet alleen Diack junior, maar ook bestuurders uit andere Afrikaanse landen zouden flinke geldbedragen hebben ontvangen uit Brazilië. De IOC-leden gaven Rio de Janeiro bij de verkiezing de voorkeur boven Madrid, Tokio en Chicago.

De Zuid-Koreaan Ban Ki-moon, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, leidt als nieuwe voorzitter van de ethische commissie bij het IOC het onderzoek.