DONETSK - AZ kan zich met een gerust hart opmaken voor de terugwedstrijd tegen Sjachtar Donetsk. De Alkmaarse ploeg won donderdagavond in de vierde ronde van de UEFA-beker op volwassen en indrukwekkende wijze met 3-1 van de Oekraïners.

Bekijk video: Modem/ Breedband

In het bitterkoude Donetsk liet de ploeg opnieuw zien dat een gedurfde tactiek ook Europees tot succes kan leiden.

Aanvallend

Al voorafgaand aan het duel had Adriaanse beloofd met een tactische variant op de proppen te komen om het spel van de Oekraïners te ontregelen. De coach, die altijd van aanvallend voetbal uitgaat, besloot in de uitwedstrijd slechts drie verdedigers op te stellen.

Kromkamp en Mathijsen speelden in de mandekking, waardoor Opdam daartussen als vrije man fungeerde. Lindenbergh speelde op Vukic, een diepe middenvelder die vaak aansloot bij de aanvallers Aghahowa en Brandao.

Moeite

Na een aarzelend begin, met De Cler als linkermiddenvelder, kreeg AZ na een minuut of twintig in de gaten dat de bijeen gekochte groep voetballers van Sjachtar moeite had met het spel van de Alkmaarders.

Vrije trap

Na kansjes voor Lindenbergh en Meerdink maakte Nelisse in de 29e minuut de openingstreffer. De aanvaller schoot een vrije trap van Perez ineens achter doelman Lastuvka.

Penalty

Twee minuten later had die voorsprong al weer ongedaan gemaakt kunnen worden, nadat de Franse scheidsrechter Layec in een duikeling van Brandao een strafschop zag. Keeper Timmer bleef echter uiterst koel en pakte de penalty van Srna klemvast.

Rust

In het vervolg van de eerste helft controleerde de enige Nederlandse ploeg die nog meespeelt om de UEFA-beker het duel vakkundig. Enkele seconden voor het rustsignaal kwam de thuisploeg echter alsnog langszij. Matuzalem schoot vanaf de rand van het zestienmetergebied op het Nederlandse doel en zag zijn inzet achter Timmer stuiteren.

Perez

De ploeg van Adriaanse was in het duel met Sjachtar licht gehandicapt omdat Van Galen, de laatste weken weer uitblinkend op het middenveld, door een schorsing niet mocht spelen. De coach loste het probleem op door Perez een linie te laten zakken en hem achter de spitsen te posteren.

Door die omzetting kwam er op de linkerflank een plaatsje vrij voor technicus Sektioui. Nelisse was in het bitterkoude Olimpiski-stadion spits van dienst.

Treffer

De tegenslag voor AZ op slag van rust bracht het elftal geenszins in verlegenheid. De ploeg kwam energiek de kleedkamer uit en maakte binnen vijf minuten de belangrijke tweede treffer.

Veilig

Mathijsen, die in de verdediging zeer geconcentreerd de snelle Aghahowa bedwong, kopte een goede voorzet van Sektioui knap achter Lastuvka en bezorgde zijn elftal een uitstekende uitgangspositie om volgende week in Alkmaar een plaats in de kwartfinale van de UEFA-beker veilig te stellen.

Laatste acht

In de blessuretijd van de tweede helft werd het vooruitzicht om bij de laatste acht van het toernooi te komen zelfs nog rooskleuriger. Terwijl Sjachtar er alles aan deed opnieuw gelijk te maken, viel het doelpunt aan de andere kant.

De Cler werd in blessuretijd in het strafschopgebied gevloerd waarna Perez vanaf elf meter 3-1 maakte. Eerder in de tweede helft had Sektioui nog de paal geraakt.